Nakon uhićenja

Fatihu Keskinu otkazan stalni boravak u BiH zbog prijetnje po sigurnost

''Dosadašnji primjeren profesionalni, obiteljski i privatni život Keskina ne ukazuju na bilo kakvu mogućnost na koju bh. vlasti upućuju'', rekao je Ademović.
Vijesti / Flash | 04. 12. 2019. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Služba za poslove sa strancima otkazala je stalni boravak u Bosni i Hercegovini turskom državljaninu Fatihu Keskinu, koji je uhićen 3. prosinca, potvrdio je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) njegov odvjetnik Nedim Ademović.

BiH je ranije oduzela najmanje četiri boravišne dozvole turskim državljanima u BiH. Ti procesi, kao i posljednje uhićenje, dogodili su se nakon što je turski predsjednik prije nekoliko mjeseci tražio od bosanskohercegovačkih vlasti da izruče pripadnike takozvanog Gulenovog pokreta koje Turska sumnjiči za organiziranje pokušaja državnog udara.

''Razlog za ovakav postupak vlasti u BiH jeste da gospodin Keskin predstavlja prijetnju javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH'', kazao je Ademović, koji je dodao da nakon razgovora s Keskinom ''nije bilo moguće utvrditi bilo kakve naznake o tome šta bi moglo da bude prijetnja javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH''.

''Dosadašnji primjeren profesionalni, obiteljski i privatni život Keskina ne ukazuju na bilo kakvu mogućnost na koju bh. vlasti upućuju'', rekao je Ademović.

On je objasnio da će Ministarstvu sigurnosti BiH odvjetnici podnijeti žalbe protiv rješenja o oduzimanju stalnog boravka i stavljanja pod nadzor.

 ''Tražit će se utvrđivanje zloupotrebe navedenih zakonskih mogućnosti uhićenja i uskraćivanja prava usljed navodne prijetnje javnom redu i nacionalnoj sigurnosti BiH'', kazao je Ademović.

 Nakon Keskinovog uhićenja u Bihaću i smještanja u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima, javnosti se putem društvenih mreža obratila njegova supruga.

''Moj suprug 15 godina radi u prosvjeti Bosne i Hercegovine i na sve načine se trudi da doprinese ovoj državi, koju vidi kao svoju domovinu. Izuzetno smo tužni zbog ovoga što se dogodilo. Bojim se za sigurnost svog supruga. Vjerujemo da će zakon u Bosni Hercegovini učiniti da prava istina izađe na vidjelo'', rekla je Zehra Kantar-Keskin.

Keskin je uhićen 3. prosinca u Bihaću, a zatim prebačen u Imigracioni centar Službe za poslove sa strancima.

Ranije je Služba za poslove sa strancima, nakon zahtjeva turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, ukinula boravišne dozvole u BiH za četiri državljanina Turske, navodi BIRN BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close