Čekanje da se nešto pokrene

Tužitelj: Stvar je složena – možda je sav novac za komunalije nezakonito potrošen

Tužitelj Maksumić za Bljesak.info je rekao da se radi na krivičnoj prijavi, koja je zaista složena.
Vijesti / Flash | 01. 09. 2021. u 09:35 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tužitelj Kemal Maksumić nije želio komentirati optužbe Mreže Naše društvo i navode da 30 mjeseci nije ništa konkretno napravio, te da ''nema vremena za kriminal težak 100.000.000 KM''.

''Punih 30 mjeseci čekali smo na neki konkretan potez tužitelja, odlazili na razgovore tražili informacije što se napravilo, kontinuirano donosili nove dokaze. Od prvih reakcija da je ovo slučaj mnogo ozbiljniji od jedne kaznene prijave, da tu ima osnova za cijeli niz kaznenih prijava, nakon 30 mjeseci na naše inzistiranje da kaže što je konkretno napravio, od tužitelja smo dobili odgovor da nema vremena i da je sve ovo protiv čega se mi borimo, jednostavno, postalo ''stil života''. Da u pravu ste gospodine Maksumić, ali to je tako upravo zbog Vas i Vama sličnih, od kojih građani očekuju da taj stil nazovete pravim imenom i sukladno zakonu sankcionirate. Tu je prestala naša komunikacija s dotičnim", stoji u priopćenju iz Mreže Naše društvo.

Složena prijava

Tužitelj Maksumić za Bljesak.info je rekao da se radi na krivičnoj prijavi, koja je zaista složena.

''Zaista se radi o složenoj krivičnoj prijavi. Jer sama činjenica da se ukazuje da je nezakonito utrošeno stotinu milijuna konvertibilnih maraka, govori za sebe da je složena krivična prijava. Još kad se govori da je za deset godina skoro čitava budžetska potrošnja za komunalne djelatnosti nezakonito utrošena, ukazuje na to da se radi o desetak predmeta'', kazao je Maksumić.

Dodaje, da se od samog početka intenzivno poduzimaju radnje.

''Tužiteljstvo je naložilo MUP-u HNŽ-a, sektoru kriminalističke policije da istraži navode prijave, sasluša svjedoke i prikupi dokumentaciju. Sektor krim-policije je dostavio izvještaj Tužiteljstvu da ne postoje osnove sumnje da postoji krivično djelo. Ja to kao tužitelj nisam prihvatio i naložio sam daljnje provjere i sam vršim provjere'', kazao je Maksumić.

Ugrožavanje zdravlja ljudi

U tijeku tog predmeta, kaže, se pojavila i osnovana sumnja odnosno činjenice da je došlo do ugrožavanja zdravlja života ljudi – ''odnosno ovaj događaj s muljem i pročistačem koji je u nekoj hitnijoj naravi nego komunalna djelatnost''.

''Nastavile su se istražne radnje i tu smo obavili desetke istražnih radnji; od vještačenja preko državnih institucija pa pošto nismo bili zadovoljni rezultatima naložili smo samostalna vještačenja, saslušali svjedoke… Vodimo istragu protiv više osoba u tom dijelu'', kazao je Maksumić.

Dodaje, da budući da su određena dešavanja uvezi pročistača i izgradnje komunalne infrastrukture u tijeku predmet, nije mogao biti okončan.

''Vodi se postupak arbitraže i još neki radovi, tako da su u tijeku istražne radnje'', rekao je Maksumić.

Prijava iz 2019. godine

Podsjetimo, Mreža Naše društvo navodi da je sve ono što su proslijedili tužitelju potvrđeno na prvoj raspravi o komunalnim uslugama/poduzećima na Gradskom vijeću, ali i u revizorskom izvješćem JP Komunalno za 2020. godinu.

''Svake godine sredstva zajedničke komunalne potrošnje, prosječno 10.000.000 KM, trošila su se bez zakonom propisanih programa, operativnih planova, suglasnosti, ugovora, nadzora. Kada se tome dodaju iznosi vezano za individualnu komunalnu potrošnju, koja se godinama obavlja bez ugovor i bilo kakvog nadzora i odgovornosti za obavljeni posao, dođe se do iznosa od oko stotinu milijuna KM. U našoj prijavi nije bilo ni riječi o problemu mulja i rada Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Naknadno smo došli do određenih saznanja, dokumenata, koje smo dostavili tužitelju i objavili javno. Rečeno nam je da je stvar ozbiljna da će to biti posebna prijava za ugrožavanje života i zdravlja, a završilo je šutnjom tužitelja'', naveli su ranije iz Mreže Naše društvo. 

Inače, Mreža Naše društvo je početkom 2019. podnijela kaznenu prijavu protiv Ljube Bešlića, Izeta Šahovića, Omera Pajića, Stjepana Šaravanje i Esada Pobrića zbog sumnje da su u periodu 2012. – 2019. zlouporabili svoj položaj i ovlasti te izvršili kazneno djelo nesavjestan rad u službi iz čl.378, kao i kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz člana 383. Kaznenog zakona FBiH. 

Kopirati
Drag cursor here to close