Mreža Naše društvo

Županijski tužitelj nema vremena za kriminal težak 100.000.000 KM

Vijesti / Flash | 25. 08. 2021. u 13:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Mreža Naše društvo je 15.01.2019. podnijela kaznenu prijavu protiv Ljube Bešlića, Izeta Šahovića, Omera Pajića, Stjepana Šaravanje i Esada Pobrića zbog sumnje da su u periodu 2012. – 2019. zlouporabili svoj položaj i ovlasti, te izvršili kazneno djelo nesavjestan rad u službi iz čl.378, kao i kazneno djelo zlouporaba položaja ili ovlasti iz člana 383. Kaznenog zakona FBiH. Prijava je došla u ruke tužitelja Kemala Maksumića, a uz prijavu smo dostavili i cijeli niz dokaze za sve što se u prijavi navodi.

Punih 30 mjeseci čekali smo na neki konkretan potez tužitelja, odlazili na razgovore tražili informacije što se napravilo, kontinuirano donosili nove dokaze. Od prvih reakcija da je ovo slučaj mnogo ozbiljniji od jedne kaznene prijave, da tu ima osnova za cijeli niz kaznenih prijava, nakon 30 mjeseci na naše inzistiranje da kaže što je konkretno napravio, od tužitelja smo dobili odgovor da nema vremena i da je sve ovo protiv čega se mi borimo, jednostavno, postalo „stil života“.

Da u pravu ste gospodine Maksumić, ali to je tako upravo zbog Vas i Vama sličnih, od kojih građani očekuju da taj stil nazovete pravim imenom i sukladno zakonu sankcionirate.

Tu je prestala naša komunikacija s dotičnim", stoji u priopćenju iz Mreže Naše društvo.

"Sve ono što smo mi naveli u prijavi, sve ono što smo naknadno saznavali i dostavljali Vama, objavljivali javno, potvrđeno je na prvoj raspravi o komunalnim uslugama/poduzećima na Gradskom vijeću, ali i u revizorskom izvješćem JP Komunalno za 2020. godinu.

Svake godine sredstva zajedničke komunalne potrošnje, prosječno 10.000.000 KM, trošila su se bez zakonom propisanih programa, operativnih planova, suglasnosti, ugovora, nadzora. Kada se tome dodaju iznosi vezano za individualnu komunalnu potrošnju, koja se godinama obavlja bez ugovor i bilo kakvog nadzora i odgovornosti za obavljeni posao, dođe se do iznosa od oko stotinu milijuna KM.

U našoj prijavi nije bilo ni riječi o problemu mulja i rada Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda. Naknadno smo došli do određenih saznanja, dokumenata, koje smo dostavili tužitelju i objavili javno. Rečeno nam je da je stvar ozbiljna da će to biti posebna prijava za ugrožavanje života i zdravlja, a završilo je šutnjom tužitelja koji je nijemo pratio kako nas Ljubo Bešlić proglašava plaćenicima koji mrze svoj grad, obmanjuju javnost, kako u mostarskom mulju nema ništa problematično i sl. Danas, njegov nasljednik, mulj ispraća u Austriju uz komentar "Mi kao grad odvozimo taj mulj u Austriju i jasno je da postoji za to ozbiljan razlog. One kemikalije koje se nalaze u mulju zahtijevaju da se on skladišti u sigurnim uvjetima i to je ono što danas imamo." Zaboravili su novinari pitati a gdje je ostatak mulja nastao u protekle 2 godine, jer samo jedan manji dio je otputovao za Austriju. Mostarcima je ostala faktura i pitanje zašto, pa zar Ljubo ne reče da tamo nema ništa sporno?!

Novinari zaboravili pitati, ali zašto tužitelj zaboravlja, pravo je pitanje.

Mreža Naše društvo nakon 30 mjeseci postavljanja pitanja tužitelju, odlučila se svoja pitanja poslati na drugu adresu. Ovaj put adresa je glavni županijski tužitelj Zdenko Kovač, od kojeg smo zatražili da provjeri što to (ne)radi tužitelj Maksumić, te objasnili zašto smo se odlučili postaviti to pitanje", stoji na kraju priopćenja.

Kopirati
Drag cursor here to close