Ratni zločinac

Karadžić prebačen u Englesku na izdržavanje kazne

Obrana nema informaciju gdje se Karadžić trenutno nalazi, a javio se samo nakon slijetanja u London, rekao je Petronijević.
Vijesti / Flash | 27. 05. 2021. u 21:39 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ratni zločinac Radovan Karadžić prebačen je u zatvor u Engleskoj, potvrdio je za RTRS član tima obrane Goran Petronijević, prenosi N1.

Obrana nema informaciju gdje se Karadžić trenutno nalazi, a javio se samo nakon slijetanja u London, rekao je Petronijević.

Međunarodni sud u Hagu odbio je prigovor obrane bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića na odluku da Karadžić bude upućen u Veliku Britaniju na izdržavanje kazne doživotnog zatvora zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovječnosti u BiH, 1992-95.

Jedan od članova Karadžićevog pravnog tima Peter Robinson rekao je ranije da je Karadžić ovim prebačenjem osuđen na ''kaznu samice do kraja života ili smrt od muslimanskih ekstremista u zatvorima u Velikoj Britaniji''.

Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, predsjednik SDS i bivši vrhovni zapovjednik Vojske Republike Srpske, teretio se za genocid, saučesništvo u genocidu, istrebljenje, ubojstva, progone, deportacije, nečovječna djela i druge zločine počinjene protiv Bošnjaka, Hrvata i drugih nesrpskih civila u Bosni i Hercegovini tijekom rata od 1992. do 1995. godine.

Karadžić je optužen i za genocid u Srebrenici i ubistvo oko 8.000 muškaraca i dječaka, Bošnjaka 1995. godine. Teretio se, između ostalog, za genocid, progone i druge zločine tijekom napada na gradove u Bosni i Hercegovini.

Radovan Karadžić je, takođe, optužen za kampanju granatiranja i snajperskih napada na civilno stanovništvo Sarajeva, što je dovelo do smrti i ranjavanja tisuća ljudi, uključujući mnoge žene i decu.

Suđenje Radovanu Karadžiću trajalo je 10 godina, od 2009. do 2019. godine. U sudskom postupku branio se sam. Prvostupanjskom presudom kažnjen je 2016. godine s 40 godina zatvora za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja rata.

Konačnom presudom je osuđen na doživotni zatvor. Proglašen je krivim za progone, snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva, te za genocid u Srebrenici.

Kopirati
Drag cursor here to close