Istraga

Hrvatska sumnjiči Obradovića za ratni zločin u logoru Dretelj

Sumnjiči ga se da je zapovjedio provođenje raseljavanja i premještanja civilnog bošnjačkog stanovništva u dijelove Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Crna Kronika | 04. 03. 2021. u 10:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državno odvjetništvo u Splitu pokrenulo je istragu protiv zapovjednika I brigade HVO-a Nedjeljka Obradovića kojega sumnjiči za ratni zločin nad Bošnjacima na području općina Stolac i Čapljina 1993. i 1994. tijekom sukoba HVO-a i Armije BiH.

Ta je istraga pokrenuta, nakon što je ŽDO Split prikupilo svu potrebnu dokumentaciju o tom slučaju od Tužiteljstva BiH, koje je inače zbog ratnih zločina još ranije podiglo optužnicu protiv Obradovića u BiH.

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik zapovjedio provođenje raseljavanja i premještanja civilnog bošnjačkog stanovništva u dijelove BiH pod kontrolom Armije BiH i druge zemlje te odvođenje zarobljenih civila i ratnih zarobljenika u logore Dretelj i Gabela (općina Čapljina), kao i u druge objekte koji su korišteni za zatočenje Bošnjaka i to u policijskoj stanici Stolac, školi u Crnjićima, tvornici TGA i VPD i Koštanoj bolnici u Stocu, silosu u Čapljini, u vojarni Grabovina te Heliodromu", navodi Tužiteljstvo.

Obradović je osumnjičen po zapovjednoj odgovornosti za događaje koji su zbivali od travnja 1993. do travnja 1994. tijekom oružanog sukoba u BiH između Armije BiH i HVO-a na području Stolca i Čapljine, prenosi Večernji.hr.

Sumnjiči ga se da je zapovjedio provođenje raseljavanja i premještanja civilnog bošnjačkog stanovništva u dijelove Bosne i Hercegovine pod kontrolom ABIH i druge zemlje.

Osumnjičen je i da je odvodio zarobljene civile u logore Dretelj i Gabela (općina Čapljina), kao i u druge objekte koji su korišteni za zatočenje Bošnjaka, kao što su bile policijska stanica Stolac, škola u Crnjićima, tvornica TGA i VPD i Koštana bolnica u Stocu, Silos u Čapljini, vojarna Grabovina te Heliodrom.

Pripadnici I. brigade HVO-a Knez Domagoj, kako se sumnja, masovno su koordinirali protjerivanje, čišćenje i prisilno premještanje civila bošnjačke nacionalnosti pod paljbom iz vatrenog oružja pri čemu su usmrtili i tjelesno ozlijedili veliki broj žrtava.

Sumnja se kako su u logorima pripadnici I. brigade HVO-a Knez Domagoj svakodnevno fizički i psihički zlostavljali civile i ratne zarobljenike.

Logor Dretelj bio je sabirni logor kojeg je vodila Hrvatska Republika Herceg Bosna tijekom hrvatsko -bošnjačkog sukoba u BiH, a njemu su bili zatočeni zarobljeni Bošnjaci, te ih je u nekom trenutku bilo preko 2000.

Kopirati
Drag cursor here to close