Puna dvorana

Bez domaćina na raspravi o prostornom planu Grada Mostara

Primjedbe ovoj javnoj raspravi prvi je iznio Marin Bago zbog nedolaska gradonačelnika Marija Kordića predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića.
Vijesti / Flash | 21. 09. 2022. u 10:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Tko je domaćin'', čulo se na javnoj raspravi o prostornom planu grada Mostara a brojni građani i aktivisti izrazili su razočarenje jer u mostarskoj gradskoj vijećnici nije bilo gradonačelnika ni načelnika gradskih odjela.

Ovo je najvažniji dokument, ustvrdili su prisutni, i sramota je da nema domaćina kao i da je neuvijena dvorana u kojoj se vodila rasprava o tome kako će se Mostar graditi u budućnosti.

U prepunoj dvorani Gradske vijećnice danas se održava Javna rasprava o prijedlogu planskog dokumenta općine Mostar. Pored vijećnika na raspravi došao je i veliki broj aktivista kao i brojni građani. 

Primjedbe ovoj javnoj raspravi prvi je iznio Marin Bago zbog nedolaska gradonačelnika Marija Kordića predsjednika Gradskog vijeća Salema Marića.

Kao problem održavanja javne rasprave pokazala se nefunkcionalnost dvorane, okupljeni su se požalili na rad mikrofona, kao i na činjenicu da nema moderatora i zapisnika.

''Ovo je najveća uvreda građanima, pa ovo je najvažniji zapisnik za razvoj grada Mostara u budućnosti'', kazao je Bago.

Predstavnici građana koji se protive koncesiji za kamenolom u naselju Kuti Livač upozorili su kako su prije pola godine podnijeli primjedbu Gradu o tome kako će kamenolom ugroziti mještane ali da nikada nisu dobili nikakav odgovor.

Upozoreno je i kako se neke stvari pokušavaju provući ispod radara pa je Mario Ćosić rekao kako je sramota da u Vijećnici nema ključnih ljudi.

''Ne mogu se oteti dojmu da se neke stvari pokušavaju provući ispod radara'', rekao je Čosić upozorivši kako se prostorni dio u Miljkovićima novom izmjenom širi za poslovnu zonu dok je riječ o ''isključivo privatnom zemljištu koje je u vlasništvu visokopozicioniranog političara, kadra HDZ-a BiH, direktora Fonda za okoliš Nike Marušića''.

Upozorio je kako su se Marušiću poticaji dodjeljivali mimo svih procedura te kako mu se i ovom prilikom pogoduje.

''Za ovaj dio ne postoji detaljan regulacijski plan. Postavlja se pitanje tko mu je izdao dozvolu. Ne postoji komunalna infrastruktura... Ja sam za poslovnu zonu da se ne pogoduje lokalnim šerifima'', rekao je.

Mještani Bune upozorili su kako nema šanse a se gradi bilo što na Bunskim kanalima i kako ona treba (p)ostati spomenik prirode na što je vijećnik Adil Šuta kazao kao će se minihidroelektrane na Bunskima kanalima sigurno brisati iz prostornog plana te da će kanali bit zaštićeni.

''To je obećanje'', naglasio je.

Građani mostarskog naselja Zgoni su istaknuli kako nitko nikada iz Grada nije odgovorio ona peticiju s 200 potpisa kojom se protive izgradnji Garaže sa stambenim objektom na ovom naselju ističući kako u ovom naselju žele dječje igralište.

Usput se spomenula i zgrada na Aveniji, o kojoj se godinama vodi rasprava, prilikom čega je šefica Odjela za urbanizam i građenje Lejla Salčin, slučajno ili ne, potvrdila kako ona nije po regulacijskom planu.

''Istina je da zgrada Tehnomod nije po regulacijskom planu'', kazala je tijekom rasprave.

 

Kopirati
Drag cursor here to close