Gimnazija

Mostarska ekskurzija: Prijevoznik priznao da su vozači bili nespremni za put

''Kvalificirani vozači, u koje su poduzeća ulagala godinama, otišla su, što zbog korona krize kada im nitko nije imao odakle dati plaću, što zbog višestruko bolje naknade u inozemstvu'', kaže Ljubić.
Gospodarstvo / Posao | 21. 09. 2022. u 10:15 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ostaje upitnik, zbog čega pojedina poduzeća u Hercegovini imaju stotinu autobusa na parkingu i ne voze nigdje?! Nema ih tko voziti!'', kaže Davor Ljubić, direktor G tour Međugorje, u reagiranju na pismo roditelja mostarske gimnazije o problemima s kojima su se učenici susretali tijekom putovanja na ekskurziju u Italiju.

''Prije svega, u ime organizatora putovanja G tour Međugorje, te prijevoznika Autoherc Grude na čelu s gosp. Mirom Palcem, izražavam žaljenje zbog neugodnosti koje su maturanti, zajedno sa profesorima – pratiteljima na putovanju, te njihovim obiteljima doma, doživjeli''.

Govorili im kako trebaju voziti

Naime, u pismu roditelja istaknuto je kako se vozači ''nisu uopće snalazili na autocesti'', da su ''učenici, profesori a posebno ravnateljica stajali nad vozačima i govorili im kako trebaju voziti''.

''Vozači su se vjerujem prvi put susreli s tim autobusom jer su oni određeno vrijeme tražili mjenjač, a autobus je automatik…. Vozači su se vjerujem prvi put našli na autocesti i drugoj državi…'', navodi se, između ostalog u pismu u kojem stoji i da su se zamalo prevrnuli te da su ''oba vozača jako stari. Jedan od njih jedva hoda, slabo vidi i jedva čuje''.

Ljubić pak u pismu kaže kako se ''kao i u svakom drugom poslu, i u našem se događaju greške, koje obično jače zazvone u ušima, jer je riječ o putovanju naše djece...''

''Ovim putem se, još jednom, ispričavamo učenicima, roditeljima, te djelatnicima Gimnazije fra Grge Martića, kao i svima, koji su se na bilo koji način osjetili pogođenim ovim slučajem, ali i ukazati na neke probleme s kojima se danas turistička i prometna industrija susreće. Prije svega, osobno nikada nisam birao vozače iz tvrtki koje su prevozile maturante, niti u vrijeme dok sam bio suvlasnik Globtoura, niti danas, kada kao direktor G tour Međugorja surađujem i sa drugim tvrtkama. Smatram da se u unutarnje stvari nekog poduzeća ne trebam miješati, računajući da su svi svjesni odgovornosti koju imamo prema svim putnicima, a posebno prema ovoj, školskoj kategoriji. Tako ni ovaj put!'', piše Ljubić.

Samo pukom srećom izbjegnuta nesreća

Ističe kako je ''skrenuo pozornost, a i kasnije na svim sastancima u školi, na veliki problem nedostatka vozača u Hercegovini'', te nije ''u mogućnosti ispuniti pojedine želje škola da ide u bilo koje vrijeme, već isključivo kada se prethodne autobusi vrate s tura''.

''Nakon što sam kontaktirao više prijevoznika, izabrali smo Autoherc iz Gruda. O događajima koji su se dogodili na putovanju je dosta toga rečeno i potvrđujem da sam od svog predstavnika Gorana Pehara, s kojima sam bio svakodnevno u kontaktu, dobio potvrdu da su se zaista i događali, te da su vozači iz busa broj 2 bili nespremni za ovaj put. Jedan od razloga slanja pratitelja na ovakva putovanja su pomoć vozačima zbog mogućeg nesnalaženja, što opet ne umanjuje odgovornost prijevoznika da vozače opskrbi sustavom za navigaciju. Bez obzira što je većina navigacija namijenjena osobnim vozilima, te su i greške u očitavanju puta uvelike moguće, ipak pomaže u lakšem dolasku na odredište... Ovdje želim skrenuti pozornost na ono što je potvrdila i gospođa ravnateljica, da je dva puta razlog smicanja autobusa bilo 'ubacivanje' vozila s desne strane autobusa na autoputu, te de je samo pukom srećom izbjegnuta nesreća!'', kaže Ljubić.

Svjedočanstvo s putovanja

Naime, u svjedočanstvu s putovanja piše kako su se dogodile ''brojne situacije u kojima smo izbjegli sudar''.

''Šleper se uključivao na autocestu te je normalno da vozač prilagodi brzinu, on je nastavio isto voziti te je čitav autobus vikao "koči!" U zadnjoj sekundi je zakočio te smo izbjegli udes sa šleperom. Komentar koji smo dobili od vozača je bio: "Mogao je i on zakočiti." I takvih je bilo još bezbroj situacija.  Napokon smo došli na odmaralište u blizini Trsta. Srećom, odmaralište je imalo McDonald's, trgovinu, benzinsku. To je skretanje s autoceste, te je parking za kamione i buseve oštro desno. Vozač je u tu krivinu ušao nekih 70,80 km/h. Autobus se umalo prevrnuo'', stoji u pismu.

Ljubić u reagiranju piše kako prihvaća odgovornost za propuste koji su se dogodili.

''Još jednom izražavam žaljenje zbog istih, ali odbijam tvrdnje o nezainteresiranosti za rješavanje problema.  Tome su svjedoci svi oni s kojima sam tu večer razgovarao. Zahvaljujući jednom roditelju, ravnateljica je prihvatila moj prijedlog da se posade izmiješaju, te da Autoherc pošalje dvojicu vozača ususret i preuzmu drugi autobus. Tim roditeljima, od srca zahvaljujem na angažiranošću i razumijevanju. Na žalost, među pozivima je bilo i onih čije riječi ne bih ponavljao u javnosti, koje razumijem, ali ne odobravam. Pogotovo ne prijetnje! Na objede da sam prevarant i da li se sramim zbog učinjenog, mogu reći je u skoro 30 godina organiziranja maturalnih putovanja besplatno na put otišlo preko dvije i pol tisuće djece poginulih branitelja, djece iz Centara za nezbrinutu djecu, djece iz socijalno ugroženih obitelji, te još više djece iz istih obitelji koji su s velikim popustima otišli na putovanja. Prihvaćam kritike zbog pogrešaka kojih u svakom poslu ima, ali se svoga posla ne sramim. Greške se događaju, na većinu ne mogu uticati, ali ih nastojim riješiti i ne ponavljati. A iz ovog primjera trebamo svi učiti...'', kaže Ljubić.

Nema tko voziti

Upozorava i na problem s kojim se prijevoznici susreću u poslovanju.

''Ostaje upitnik, zbog čega pojedina poduzeća u Hercegovini imaju stotinu autobusa na parkingu i ne voze nigdje?! Nema ih tko voziti! Kvalificirani vozači, u koje su poduzeća ulagala godinama, otišla su, što zbog korona krize kada im nitko nije imao odakle dati plaću, što zbog višestruko bolje naknade u inozemstvu. Pa su prijevoznici prisiljeni angažirati raspoložive vozače, iskusne i s puno prijeđenih kilometara, ali zasigurno i s malo iskustva na turama po Europi. Trebaju nam rješenja, inače nam preostaje uvoziti i vozače iz drugih zemalja ili zatvarati firme... A za to zasigurno nismo krivi samo mi koji radimo u turističkoj industriji i za život zarađujemo, između ostalog, i organizirajući maturalna putovanja'', kaže Ljubić navodeći kako svi trebaju hladne glave razmisliti o sadašnjoj situaciji.

Kopirati
Drag cursor here to close