Stigla pomoć

Kanader gasi požar na Čabulji

Vijesti / Flash | 16. 08. 2021. u 19:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatski kanaderi kasno poslijepodne stigli su u pomoć mostarskim vatrogascima na Čabulji, koji se već peti dan bore s požarima na tom području. 

Naime, u ponedjeljak je poslan zahtjev za međunarodnu pomoć u gašenju požara na području Mostara, koji je odobren. Kako saznajemo kanaderi se vodom pune na Buškom jezeru. 

Podsjetimo, požar koji je još jutros bio ugašen ponovno se aktivirao na više mjesta oko 8:00 sati te proširio na nepristupačan teren. 

''Ne možemo ovo ugasiti bez pomoći iz zraka'', kazao je ranije danas za Bljesak.info zapovjednik PVP Grada Mostara Petar Jurić.

Četvrta intervencija 

Požar u BiH kanader Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) gasi temeljem naredbe ministra obrane o uporabi OSRH radi pružanja humanitarne pomoći.

Zračne snage 855. protupožarne eskadrile HRZ-a po četvrti put su angažirane na područje Bosne i Hercegovine gdje pomažu u gašenju požara.

Foto: Bljesak.info / Borba s vatrenom stihijom na Čabulji 

"Ovo je još jedan dokaz da je Hrvatska vojska spremna odgovoriti i staviti na raspolaganje svoje kapacitete državama koje traže pomoć u cilju jačanja postojećih snaga za odgovor na nesreće i katastrofe, a koji se koriste nakon što se iskoriste svi nacionalni kapaciteti države koja traži pomoć", rekao je ministar Banožić.

Gašenje zajedničkim snagama

Na Čabulji požar bukti od jutros, na terenu je oko 19:00 sati bilo šest vatrogasnih vozila PVP Mostar i dva vozila Zračne luke Mostar s posadom.

Vatrogascima su u pomoć pritekli djelatnici Crvenog križa kao i 30-tak građana kojima je Civilna zaštita Grada Mostar podijelila ruksake za gašenje požara.

Foto: Bljesak.info / Aktiviralo se više požara iznad Vladinih kuća

Također, članovi moto kluba "Extreme Enduro Mostar" danima pomažu u gašenju požara. Naime, oni olakšavaju vatrogascima tako što prevoze naprtnjače s vodom te odlaze u izvidnice po vatrogascima nepristupačnom terenu. 

Pored požara na Čabulji, u Mostaru su trenutno aktivna još dva požara, na Kvanju i na lokalitetu Đubrani.

Podsjetimo, imajući u vidu složenost situacije na požarištima, kao i nemogućnost angažiranja helikoptera Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, Ministarstvo sigurnosti je 14. kolovoza uputilo Vijeću ministara BiH zahtjev za održavanje hitne telefonske sjednice radi razmatranja prijedloga odluke o traženju međunarodne pomoći. 

Foto:Bljesak.info / Borba na Čabulji
Kopirati
Drag cursor here to close