Pojašnjenje iz OHR-a

Kako se bira visoki predstavnik?

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (UO PIC) je 27. svibnja 2021. godine "službeno imenovao" Christiana Schmidta za visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu.
Vijesti / Flash | 13. 10. 2023. u 17:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članom V Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini (GFAP) definirano je da je visoki predstavnik konačni autoritet u regiji u pogledu tumačenja navedenog sporazuma o implementaciji civilnih aspekata mirovnog rješenja. Pitanje imenovanja visokog predstavnika direktno je povezano s tumačenjem Aneksa 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir, priopćeno je u petak iz OHR-a.

Iz OHR-a su u petak pojasnili kako se vrši proces imenovanja visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini zbog stalnih optužbi pojedinih dužnosnika iz RS-a kako je Christian Schmidt nelegalno izabran na poziciju visokog predstavnika.

Imenovanje ne vrši Vijeće sigurnosti UN-a

"Na osnovu teksta Aneksa 10 jasno je da imenovanje visokih predstavnika, (što nije slučaj sa imenovanjem vojnih snaga – IFOR, sada EUFOR-ALTHEA, u skladu sa Aneksom 1A) ne vrši Vijeće sigurnosti UN-a, iako ono mora biti u skladu sa odgovarajućim rezolucijama. Praksa Vijeća za provedbu mira (PIC) jasno pokazuje da visokog predstavnika na tu funkciju imenuje Upravni odbor Vijeća za provedbu mira, te da je ta praksa "u skladu s rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a", počevši od donošenja Rezolucije 1031(1995) od 15. prosinca 1995. godine", naveli su iz OHR-a.

Pročitajte još

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (UO PIC) je 27. svibnja 2021. godine "službeno imenovao" Christiana Schmidta za visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Postupajući po zahtjevu Upravnog odbora PIC-a da u skladu s tim obavijesti generalnog tajnika UN-a, prethodnik Schmidta, visoki predstavnik Valentin Inzko, uputio je 3. lipnja 2021. godine pismo generalnom tajniku UN-a Antoniu Guterresu kojim ga informira o odluci Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira da službeno imenuje Schmidta. U tom pismu, Inzko je također naveo da će Schmidt preuzeti dužnosti visokog predstavnika 1. kolovoza 2021. godine, kad njegova ostavka stupi na snagu.

Presedan

"To što Vijeće sigurnosti UN-a u svojim rezolucijama koje se tiču situacije u Bosni i Hercegovini nije izričito navelo imenovanje visokog predstavnika nije presedan: nakon što je Upravni odbor Vijeća za provedbu mira 15. prosinca 2005. godine službeno imenovao Christiana Schwarz-Schillinga za visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, on je dužnost preuzeo 31. siječnja 2006. godine, a Vijeće sigurnosti UN-a na sličan način nije izričito spominjalo to imenovanje u svojim kasnijim rezolucijama koje se tiču situacije u Bosni i Hercegovini", podsjetili su iz OHR-a.

Izraz podrške Vijeća sigurnosti UN-a nije pravno neophodan za stupanje na snagu odluke Upravnog odbora PIC-a o imenovanju novog visokog predstavnika, dodali su u Uredu visokog predstavnika.

Obraćanje svake godine

"Svi visoki predstavnici za koje je Vijeće sigurnosti UN-a izrazilo dobrodošlicu i prihvaćanje, uz izuzetak gospodina Carla Bildta, već su preuzeli funkciju u trenutku kad se oglasilo Vijeće sigurnosti UN-a. Iako Vijeće sigurnosti UN-a nije eksplicitno izrazilo svoju suglasnost, to nije utjecalo na vršenje dužnosti povjerenih visokom predstavniku dr. Schwarz-Schillingu. Izražavanje podrške u rezolucijama nije obavezno", priopćeno je iz OHR-a.

Iz Ureda su podsjetili kako je tada predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović uputila pismo generalnom tajniku Ujedinjenih naroda Antonio Guterres, koji je u odgovoru 14. srpnja 2023. godine potvrdio da je Upravni odbor PIC-a nadležno tijelo za imenovanje visokog predstavnika.

Christian Schmidt je preuzeo funkciju i dužnosti visokog predstavnika 1. kolovoza 2021. godine. Od tada je generalnom tajniku Ujedinjenih naroda i Vijeću sigurnosti UN-a podnio četiri izvještaja o provedbi Općeg okvirnog sporazuma za mir.

Visoki predstavnik se osobno obraća Vijeću sigurnosti UN-a svake godine.

Kopirati
Drag cursor here to close