NiP

Dodiku poručeno kako neće ići

Sve je glasniji sukob lidera NiP-a Elmedina Konakovića i čelnika SNSD-a Milorada Dodika koji putem medija prišivaju jedan drugom etikete.
Vijesti / Politika | 13. 10. 2023. u 10:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Narod i Pravda ne pristaje ni na kakve ucjene koje dolaze od pojedinih koalicijskih partnera, prvenstveno od strane SNSD-a, niti na usvajanje zakonskih rješenja koja idu na štetu države BiH, a koja se, između ostalog, odnose na pitanje državne imovine BiH i rješavanje pitanja stranih sudaca u Ustavnom sudu BiH'', jedan je od zaključaka donesenih na sjednici Predsjedništva Naroda i Pravde, održanoj u četvrtak u Tešnju.

Kako je priopćeno, na sjednici je usvojeno sedam zaključaka u kojima se, između ostalog, pozdravljaju iskoraci na europskom putu BiH.

Čašćenje

''Na 12. sjednici Predsjedništva Naroda i Pravde, najvišeg izvršnog organa stranke, usvojenim zaključcima se fokus stavlja na euroatlantski put Bosne i Hercegovine, uz jasnu poruku da opredjeljenje Naroda i Pravde jeste i ostaje država Bosna i Hercegovina, posvećenost koalicijskom dogovoru, ali i odbijanje da se pristane na bilo kakve ucjene'', priopćeno je iz Naroda i Pravde.

Inače, sve je glasniji sukob lidera NiP-a Elmedina Konakovića i čelnika SNSD-a Milorada Dodika koji putem medija prišivaju jedan drugom etikete.

Između ostalog, Dodik je pred novinarima izjavio kako nije znao da je Konaković toliko glup, a on mu je uzvratio kako koristi ulični rječnik.

U priopćenju se navodi kako Narod i Pravda izražava zadovoljstvo usvojenim setom zakona iz 14 prioriteta iz mišljenja Europske komisije za pristupanje Europskoj uniji, koji su usvojeni u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, smatrajući to iskorakom na europskom putu BiH, nakon dugogodišnjeg zastoja.

Nove prilike

''Također, ukazujemo na neophodnost ubrzavanja procesa usvajanja preostalih zakona, s ciljem ispunjavanja uvjeta za otvaranje pregovora s Europskom unijom i dostupnosti predpristupne financijske podrške za BiH i pristupa jedinstvenom tržištu EU'', navedeno je.

Dodaje se kako stranka očekuje da ''pomak na europskom putu, napravljen u kompleksnoj političkoj situaciji u BiH, prepoznaju europski dužnosnici i da na njega pozitivno odgovore novim konkretnim prilikama za BiH''.

Između ostalog, istaknuli su ''pozitivne korake na nivou Federacije BiH i nižim nivoima vlasti, gdje Narod i Pravda učestvuje u izvršnoj vlasti''.

''Posebno pozdravljamo usvajanje seta energetskih zakona na nivou FBiH, kao i najavljeno skoro smanjivanje doprinosa na plate, rasterećenje privrednog sektora i značajno povećanje minimalne plaće u FBiH. Narod i Pravda iskazuje zadovoljstvo otvaranjem svog novog općinskog povjereništva u Čapljini, i naglašava opredjeljenje za daljim širenjem organizacije u Hercegovini, kao i na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine'', navedeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close