Što kaže zakon?

Kako i koliko stranci mogu boraviti u Bosni i Hercegovini?

Stranci u našoj državi bez vize mogu boraviti najviše 90 dana, a svaki dan koji prelazi taj rok mora biti odobren od strane Službe za poslove sa strancima BiH.
Vijesti / Flash | 01. 04. 2022. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Puno prašine podignulo se proteklih dana oko izbjeglica iz Ukrajine koje su nakon mjesec dana morale napustiti Bosnu i Hercegovinu. Mnogi od njih će sreću potražiti u drugim zemljama, a mnogi će se vratiti u Ukrajinu.

Tim povodom provjerili smo kako stranac može ući u Bosnu i Hercegovinu, koliko tu može boraviti, na koji način može legano produžiti svoj boravak...

Stranci u našoj državi bez vize mogu boraviti najviše 90 dana, a svaki dan koji prelazi taj rok mora biti odobren od strane Službe za poslove sa strancima BiH.

U ovom slučaju, nema razlike između migranta koji bježi iz zemlje zahvaćene ratom i stranca koji u BiH dolazi zbog posla, ili zbog spajanja obitelji.

Obavezna prijava svakog stranca

Po dolasku u BiH strani državljani su obavezni prijaviti boravište Službi za poslove sa strancima – Terenskim centrima ili nadležnoj organizacijskoj jedinici Ministarstva unutarnjih poslova kako bi nakon ispunjenja ove zakonske obaveze mogli steći određena prava, a samim tim izbjeći propisane sankcije za nepoštivanje važećih zakonskih propisa na teritoriji Bosne i Hercegovine.

U praksi to znači da se boravak svakog stranca mora prijaviti nadležni MUP, odnosno osoba kod koje boravi stranac mora prijaviti da kod njih boravi osoba iz inostranstva.

Ovaj proces nije toliko kompliciran, međutim dosta kompliciraniji je proces kada stranac zatraži dozvolu za boravak u BiH.

Služba za poslove sa strancima boravak dijeli na privremeni i stalni. Privremeni je u trajanju od godine dana, a stalni je u trajanju od pet godina.

Sugovornici, s kojima smo razgovarali na ovu temu, a koji su htjeli ostati anonimni, kažu da se radi o procesu koji je spor i dug i koji zahtjeva dosta papirologije.

Spor i dugotrajan proces

''Tona papira, što originala što kopija, i svi moraju biti ovjereni u nadležnoj općini ili instituciji, a ako nisu, onda ćete se vratiti, i opet tako ispočetka'', počinje razgovor za Bljesak.info stranac koji je prije par godina došao u BiH po osnovu zasnivanja radnog odnosa.

On je tek ove godine podnio zahtjev za stalni boravak u BiH, što znači da će, ako mu bude odobren, u BiH moći ostati bez produženja vize za boravak sljedećih pet godina.

''U proteklih pet godina svake sam godine morao ponovno podnijeti zahtjev za odobrenje privremenog borava u BiH, i tako pet godina zaredom, dok nisam stekao uvjete da mi odobre stalni boravak, koji opet nije stalan, nego u roku od pet godina'', ističe naš sugovornik.

Kaže da je potrebno više od 30 različitih dokumenata te da cijeli proces, kada se radi po prvi put, traje oko tri mjeseca.

''Problem mi je predstavljalo to što netko neće da ti udari pečat jer nemaš neki papir od druge institucije, a koja ti ne da taj papir bez pečata ove prethodne'', dodaje.

Puno papira i pečata

Situacija je još kompliciranija kada se zahtjeva boravak u BiH na osnovu spajanja obitelji.

''Pored 150 KM takse, zahtjeva za odobrenje boravka, fotografije i fotokopije putovnice potreban je vjenčani list, potom uvjerenje o državljanstvu državljanina BiH kod kojeg stranac boravi, potvrda o prebivalištu državljanina BiH, izjava o životu u zajedničkom domaćinstvu, dokaz o sredstvima za izdržavanje uz garantnu izjavu, ljekarsko uvjerenje, dokaz o osiguranom zdravstvenom osiguranju u BiH, potvrda – uvjerenje da se protiv stranca ne vodi kazneni postupak, potvrda – uvjerenje da stranac nije kažnjavan za kazneno  djelo koju izdaje nadležni organ države, dokaz o nevođenju kaznenog postupka i dokaz o osiguranom smještaju u BiH'', ističe sugovornica Bljeska koja u BiH boravi tri godine, a došla je iz EU na osnovu spajanja obitelji, odnosno na osnovi braka.

Ona napominje kako svi strani dokumenti moraju biti prevedeni na jedan od jezika koji su u službenoj upotrebi u BiH, a svi navedeni dokazi se prilažu u orginalu ili ovjerenoj kopiji.

Kada smo sugvornicu upitali s čime su imali najviše problema, kaže da su to zdravstveni dokumenti.

Nelogičnosti

''Zdravstveno osiguranje išlo je preko supruga, i tu je bilo dosta komplikacija. Zbunjujuća je činjenica da vam Služba za poslove sa strancima traži dokument o zdravstvenom osiguranju, dok vam istovremeno Zavod za zdravstveno osiguranje traži dokument kojim vam je odobren boravak u BiH. Potom slijedi izdavanje privremenog matičnog broja, onda stalnog, jer se privremeni poništava, i tako u krug'', dodaje.

Oba sugovornika ističu da im teško bilo uraditi pregled koji dokazuje da stranac ne boluje od bolesti opasnih po zdravlje BiH.

''Kada dobijete zdravstvenu iskaznicu morate otići u Dom zdravlja u vašem gradu u kojemu vam daju uputnicu da u SKB Mostar izvadite nalaze koji bi potvrdili da ne bolujete od bolesti opasnih po BiH'', kaže naša sugovornica.

''Na kraju, sve dokumente morali smo ovjeriti u Općini, neke kod notara, ići nekoliko puta u Dom zdravlja, SKB Mostar, potom u više navrata u ured Službe sa strancima...'', dodaju sugovornici.

Na kraju su, kažu, sticker, odnosno naljepnicu, čekali tri mjeseca, jer se one rade tek kad Služba prikupi dovoljan broj zahtjeva za izdavanje. To sve zajedno traje skoro pola godine, dodaju.

Ograničenje izlaska iz BiH za dobivanje stalne dozvole

Stalni boravak može se odobriti strancu pod uvjetima da na osnovu odobrenja privremenog boravka neprekidno boravi na teritoriji BiH najmanje pet godina prije podnošenja zahtjeva za odobrenje stalnog boravka, raspolaže dovoljnim i redovnim sredstvima za izdržavanje, ima osiguran odgovarajući smještaj, ima osigurano zdravstveno osiguranje, poznaje jedan od jezika i pisama u službenoj upotrebi u BiH i da se protiv njega ne vodi kazneni postupak i da nije kažnjavan za kazneno djelo, što se dokazuje potvrdom koju je izdao nadležni organ države gdje ima uobičajeno mjesto boravka koja nije starija od šest mjeseci od dana podnošenja zahtjeva.

Smatra se da je stranac neprekidno boravio u BiH i ako je u razdoblju od pet godina izbivao iz BiH višekratno do 10 mjeseci ukupno ili jednokratno šest mjeseci.

Dakle, dobiti boravak u BiH, bilo privremeno, bilo stalno, teže je nego u zemljama Europske unije.

Razlozi za odobrenje boravka u BiH

- brak sa državljaninom
- vanbračna zajednica stranca sa državljaninom BiH
- spajanje obitelji
- obrazovanje
- rad po osnovu izdane radne dozvole
- rad bez radne dozvole
- liječenje ili rehabilitacija
- boravak u staračkom domu
- boravak iz humanitarnih razloga
- boravak zasnovan na međunarodnom ugovoru čija je BiH ugovorna strana
- boravak iz drugih opravdanih razloga
- vlasništvo na nepokretnoj imovini u BiH.

Zakonom su propisane kategorije stranaca koji mogu podnijeti zahtjev za odobrenje ili produženje privremenog boravka po osnovu rada bez radne dozvole:

- ključna lica
- osnivači gospodarskog društva, odnosno poduzeća sa sjedištem u BiH 
- sveučilišni profesori i znanstvenici
- stručnjaci, nastavnici, predavači stranih kulturnih i obrazovnih institucija
- civilni i vojni službenici vlada drugih država koji u BiH dolaze da rade na osnovu ugovora o suradnji s organima BiH 
- članovi znanstvenih međunarodnih misija, koji obavljaju istraživanje u BiH koje je odobrilo Vijeće ministara BiH 
- predstavnici vjerskih zajednica registriranih u BiH dok obavljaju posao vezan isključivo za vjersku službu 
- strani dopisnici akreditirani u BiH ili izvještači stranih medija 
- umjetnici, tehničko osoblje, autori i izvođači
- stranci koji, na osnovu ugovora s Vijećem ministara BiH, Ministarstvom obrane BiH, Ministarstvom pravde BiH ili Ministarstvom sigurnosti BiH, obavljaju poslove za potrebe obrane, pravnog sustava ili sigurnosti države ili se stručno usavršavaju u tim oblastima
- stranci koji u BiH dolaze radi učešća na sportskim i šahovskim priredbama
- stručnjaci u oblasti zaštite kulturne baštine, bibliotekarstva i arhivistike
- stranci koje je uputio strani poslodavac, a koji omogućavaju stručno usavršavanje i obuku licima zaposlenim kod fizičkih ili pravnih lica sa sjedištem u BiH
- stranci koji su angažirani  radi stručnog usavršavanja ili obuke
- stranci koji obavljaju poslove vezane za isporuku, montažu i servis strojeva ili
- stranci koji sudjeluju na organiziranim stručnim skupovima i seminarima
- stranci koji sudjeluju na sajamskim ili izložbenim priredbama na kojima izlaže njihov poslodavac 
- stranci zaposleni u cirkusima ili zabavnim parkovima
- stranci koji su angažirani na projektima značajnim za BiH ako su kao stručnjaci ili ključna lica značajna za realizaciju projekta
- stranci koji borave u svrhu volonterskog rada u humanitarnim organizacijama, udruženjima građana ili fondacijama
- liječnici koji se po pozivu zdravstvene ustanove u BiH angažiraju za obavljanje specijalističkih pregleda i drugih medicinskih usluga.

Kopirati
Drag cursor here to close