Sport povezuje ljude

Ukrajinske odbojkašice u Mostaru: Hvala svima, ovo nam je novi dom

U grad na Neretvi stiglo je sedam odbojkašica Odbojkaškog kluba ''Balta'' sa jugozapada Ukrajine.
Sport / Ostali sportovi | 10. 03. 2022. u 22:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Da sport piše lijepe životne priče dokazao je ovih dana Studentski odbojkaški klub ''Mostar'' koji je humanom gestom dospio na naslovnice svjetskih medija.

Naime, u grad na Neretvi stiglo je sedam odbojkašica Odbojkaškog kluba ''Balta'' sa jugozapada Ukrajine.

Nisu sve djevojke mogle doći

One su se odazvale na poziv Studentskog odbojkaškog kluba ''Mostar'' koji je otvorio vrata Studentskog doma i svog kluba za sve odbojkašice iz Ukrajine, gdje trenutno divlja rat.

Primarno je trebalo doći 10 odbojkašica, no neke od njih ostale su u ratnom okruženju, pa ih je na kraju u Mostar stiglo sedam.

''Došlo nas je sedmero. Nisu sve djevojke mogle doći jer pojedine cure žive u blizini ratnih zbivanja i veoma je opasno za njih da dođu'', kazala je 22-godišnja Olja.

Foto: Bljesak.info / Ukrajinska odbojkašica Olja

Odbojkašice iz Ukrajine nastavile su sa odbojkaškim aktivnostima u Mostaru, koji im je, kako kažu, postao novi dom.

''U Mostaru se osjećamo sigurno, grad je prelijep, dočekali su nas odlično. Nismo vjerovali da ovakvi ljudi postoje u svijetu i veoma smo zahvalni'', dodala je.

''Ubijaju ljude, bombardiraju kuće, bolnice,...''

S njima smo u četvrtak bili na prvom treningu koji su odradile u gradu na Neretvi.

Ukrajinskoj odbojkašici Barbari bilo je posebno teško jer je cijeli put prešla sa svojim sinom.

''Nije bilo jednostavno jer imam i malog sina pa nisam znala kako će podnijeti put. Putovali smo 4 dana, prošli smo kroz Moldaviju, Rumuniju, Srbiju i BiH. U Srbiji smo morali na granici ostati 9 sati i bilo je zaista teško jer sam bila sa sinom'', kazala je Barbara, te kao i ostale suigračice kazala kako je iza nje ostala cijela obitelj i nada se kako će što prije ugledati svoj dom.

Foto: Bljesak.info / Ukrajinska odbojkašica Barbara

''Zaista hvala svima. Od prvog dana su nas odlično ugostili i pružili nam sve što je potrebno''.

Barbara se također osvrnula i na sami rat u Ukrajini te kazala: ''Ruski mediji plasiraju lažne informacije. Mi širimo istinu. U Ukrajini je rat, ubijaju ljude, bombardiraju kuće, bolnice, vrtiće''.

Pružiti psihološku adaptaciju

Glasnogovornica Studentskog centra Mostar, Anita Glibić kazala je kako su maksimalno iskoristili kapacitete SC Mostar kako bi pomogli ukrajinskim sportašicama i kako bi im pružili sve što im je potrebno.

''Hvala svima koji su pozitivno reagirali kada je vijest izašla u javnost. Javio nam se i dječji vrtić grada Mostara koji želi dječaku pružiti i vrtić ukoliko je potrebno, a jedna privatna tvrtka im je poslala i TV za svaku sobu'', kazala je, te dodala kako su djevojke već počele dobivati ponude za posao u Mostaru.

Foto: Bljesak.info / Glasnogovornica Studentskog centra Mostar, Anita Glibić

''Najbitnije im je pružiti psihološku adaptaciju, a to ćemo postići tako što ćemo ih što više uključivati u društvo'', istaknula je, te naglasila kako su ''djevojke zaista predivne i trebalo nam je 10 minuta da se 'pronađemo'''.

Kada su u pitanju financijski kapaciteti SC Mostar, glasnogovornica Glibić je kazala kako je prvi mjesec SC Mostar preuzeo sve na sebe, a ukoliko ovo potraje, ''morat ćemo se obratiti određenim institucijama jer mi definitivno nemamo sredstava za ovakve stvari''.

''Još uvijek emocije rade i kod nas i kod njih i evo želim iskoristiti priliku i pozvati cijelu lokalnu zajednicu da slijede naš primjer jer je ne tako davno rat bio i na našim prostorima i nama su također pomagali, pa mislim da i mi možemo toliko učiniti'', zaključila je Anita Glibić.

''Prijateljski odnos je odmah zavladao među nama'', kazala je Tamara Stojanović, odbojkašica SOK Mostar.

Foto: Bljesak.info / Tamara Stojanović, SOK Mostar

''Nisam nikako željela pratiti medije kada je u pitanju rat u Ukrajini. Međutim kada su one došle tek tada sam stvorila određenu sliku i osjećam veliku empatiju prema ovim djevojkama'', kazala je Tamara.

Pružiti novi život

''Na ovaj način smo željeli pomoći ukrajinskim klubovima koji su pogođeni ratom i agresijom. Javili su nam se iz Odbojkaškog kluba Balta i rekli da prihvaćaju naš poziv. Mi ćemo našim gošćama osigurati maksimalne uvjete kako bi nastavile sa normalnim životom i treningom i trudit ćemo se da preko nas održe vezu sa obiteljima'', rekao je Dragan Mikulić.

Foto: Bljesak.info / Direktor Studentskog centra Dragan Mikulić

Dodao je kako poziv stoji otvoren i za druge klubove iz Ukrajine.

''Ovdje su još uvijek jaka sjećanja na traume iz vremena rata i znamo koliko je važno pružiti ruku ljudima koji su sada u nevolji. Vjerujem da će biti još onih koji će pokazati razumijevanje za ove ljude kojima je rat promijenio život preko noći'', zaključio je Mikulić.

Ukoliko situacija potraje, Mikulić je kazao kako će prvotno zatražiti azil za sportašice, a nakon toga ih registrirati u SOK Mostar, te ih upisati na fakultet i pružiti im posve novi život.

Balta, grad odbojke

Inače, Balta je grad u Podilskom okrugu (Odeska oblast) na jugozapadu Ukrajine sa oko 20.000 stanovnika, a odbojkaški klub iz ovoga grada stabilan je ukrajinski prvoligaš.

SOK ''Mostar'', s druge strane, stabilan je premijerligaš, koji je ove godine zauzeo peto mjesto prvenstvene ljestvice, a vrijedi napomenuti kako su Mostarke ove sezone igrale i Europu - Challenge cup.

Treba također podsjetiti kako je Europska odbojkaška federacija (CEV) zabranila natjecanja svim ruskim klubovima i reprezentaciji, a iz komisija su isključeni ruski predstavnici, dok su do daljnjeg suspendirani i ruski suci.

Također, Svjetska odbojkaška federacija (FIVB) oduzela je domaćinstvo Svjetskog prvenstva Rusiji i zabranila nastup ruskoj odbojkaškoj reprezentaciji na svim natjecanjima.

Kopirati
Drag cursor here to close