Amir Gross Kabiri

Kabiri: Izvršena je povijesna pravda

''Pitanja etike, morala i vrijednosti od iznimne su važnosti i njihov utjecaj na javni diskurs i zajednicu je neprocjenjiv''.
Vijesti / Flash | 14. 07. 2022. u 16:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ulice dr. Mile Budaka, Ante Vokića i Mladena Lorkovića, viteza Rafaela Bobana, župana Đure Spuževića, Jure Francetića, i tabornika Ive Zelenika će biti preimenovane, odlučeno je to danas na sjednici Gradskog vijeća Mostara.

''Pitanja etike, morala i vrijednosti od iznimne su važnosti i njihov utjecaj na javni diskurs i zajednicu je neprocjenjiv. Dakle, nema mjesta dvosmislenosti i mora se izraziti jasan i čvrst stav, bilo od strane gradskih vijeća diljem zemlje, državnih institucija, nevladinih udruga, javnih osoba'', ističu iz Židovske – Jevrejske općine Mostar.

Predsjednik Židovske općine Mostar Amir Gross Kabiri pozdravio je promjenu naziva ulica, ističući zahvalnost vijeću i gradonačelniku.

''Danas je izvršena povijesna pravda. Želim zahvaliti Gradskom vijeću Mostara i gradonačelniku Mariu Kordiću, koji su donijeli moralnu i pravednu odluku da se zatre sjećanje na zločince koji su aktivno sudjelovali u istrebljenju Židova i drugih bespomoćnih manjina u najcrnjem vremenu u povijesti čovječanstva'', naveo je.

Dodaje da je uklanjanje njihovih imena iz bilo kakvog javnog i službenog spominjanja čvrsta izjava koja prenosi jasnu poruku da "ovi kriminalci i stavovi koje zastupaju neće biti prihvaćeni".

Stava je da su grad Mostar, njegovi čelnici i stanovnici, još jednom pokazali, da se na kritičnim povijesnim i društvenim raskrižjima, kada se postavljaju moralna načela, građani moraju ujediniti oko prave odluke koja će dodatno osnažiti našu čvrstu i moralnu zajednicu.

''U Sarajevu je ubijeno 8.330, a u Mostaru 137 Židova tijekom Drugog svjetskog rata. Kao predsjednik Židovske općine Mostar, predano radim na tome da povijest nikad ne bude zaboravljena i da se niti jedan Židov u Bosni i Hercegovini više neće osjećati ugroženo'', zaključio je Amir Gross Kabiri.

Podsjetimo, s 25 glasova za, te 8 suzdržanih danas je odlučeno da se ulice Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Rafaela Bobana, Đure Spuževića, Jure Francetića, te ulica Ive Tabornika preimenuju u ulice Aleksa Šantić, Tin Ujević, fra Ljudevit Lasta, Ico Voljevica, Humska, i Ciglana.

Kopirati
Drag cursor here to close