Vijećnica

Rasprava o ulicama: Svi pali po poluprimitivnim podmetanjima, Baralija po muškim ulicama

Vijesti / Politika | 14. 07. 2022. u 12:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjedatelj Gradskog vijeća, Salem Marić, prozvao je kritičare prijedloga novih imena mostarskih ulica, rekavši kako oni ranije vladali gradom nisu učinili ništa te da će bošnjačka javnost znati o čemu se radi.

Rekao je kako je plasiranje videa fra Ljudevita Laste u kojem koristi ustaški pozdrav, koji nije primjeren, najspornija stvar ali da je fra Lasta zaslužio ulicu.

''Da smo snimali naše govore mogli smo svima naći zamjerke i reći da smo griješili u to vrijeme'', rekao je Marić koji je rekao kako je ovaj franjevac pomagao i Bošnjacima u ratu.

Vijećnik HDZ-a BiH Vlatko Marinović, kao član povjerenstva za promjenu naziva ulica, rekao je kako je riječ o izrazito dobrom prijedlogu, o proizvodu potpunog konsenzusa.

''Ovo treba shvatiti kao povijesnu priliku koju vijećnici trebaju iskoristiti da bi s imena Mostar skinuli bespotrebnu stigmu koju smo nosili i na taj način iznova na ovaj ili onaj način prozivani gradom slučajem'', rekao je.

I Velibor Milivojević član povjerenstva iz SNSD-a rekao je kako je ovo povijesni dan kad će se poslati velika poruka.

''Nažalost, po svemu sudeći, ovu odluku prati niz komentara, niz istupa i upiranja prsta i na taj način je prebačen fokus od tako dobro stvari'', rekao je.

Naglasio je kako mu nitko u Mostaru nije mogao reći ništa loše o fra lasti.

''Tko nama danas kreira javnost. Iz jedne slične kuhinje imali smo video snimku u kojoj se navodi da su Srbi sami spalili crkvu u Mostaru. To je ista kuhinja'', rekao je.

Komentirao je i kritiku oko ulice Tina Ujevića upitao je ako je sporna zašto ju onda ima i Beograd.

SDA-ov vijećnik Zlatko Guzin rekao je kako se pristupilo velikom problemu s kojim se neki ranije nisu smjeli ni znali uhvatiti u koštac.

''Imat ćemo mi još teških odluka i nada se da ćemo konstruktivnim pristupom i kompromisom rješavati. Neću se referirati na poluptrimitivne reakcije jer da smo bilo koja imena stavili vjerojatno bi reakcija bila ista'', rekao je.

Vijećnica Naše stranke, Irma Baralija, rekla je da vijećnici trebaju osvijestiti ovu temu iz drugačije prespektive'.

''Zamislite Bošnjaci da su Hrvati rekli devo šest hrvatskih imena, Bunili bi ste se. Da su Bošnjaci rekli evo šest bošnjačkih imena, a fer je jer nemamo niti jedno žensko ime. Ovo nije pravedno! Ovo je historijski momenat zar je bilo mnogo od šest samo jednu žensku ulicu'', rekla je Baralija koja je Vijeću poklonika knjigu ''Žene Bosne i Hercegovine''.

Mostarski gradonačelnik rekao je kako se slaže sa svime što je Baralija rekla.

Ali ''kvaka je'', rekao je Kordić, da je šest trebalo biti dovoljno da se nađe jedno žensko ime.

''Bojim se da bi i tu upali u politikanstvo jer se maloumnicima i kritičarima ne mogu objasniti ovakve ideje'', rekao je i dodao kako je spreman otvoriti i ovu temu.

''Ne pravite od današnje odluke politiku. Zaplest ćemo se i otići u krivom smjeru'', rekao je pa Baraliji poklonio knjigu ''100 žena, ulice po ženama''.

Zatražio je samo da mu Baralija vrati knjigu kad je pročita.

Kopirati
Drag cursor here to close