Krivotvorenje potpisa

Još jedna prijava zbog krađe na izborima

Policijski službenici FUP-a su zadokumentirali veliki broj slučajeva za koje postoji sumnja da se radi o krivotvorenju njihovih osobnih potpisa...
Vijesti / Flash | 25. 10. 2023. u 13:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalna uprava policije danas je dostavila Kantonalnom tužiteljstvu Kantona Sarajevo Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu u sklopu aktivnosti koje su intenzivno provođene u prethodnom periodu, po naredbama Kantonalnog tužiteljstva KS, kao i naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu.

Kako je priopćeno Izvještaj je podnesen zbog postojanja osnova sumnje da su prilikom prijave sudjelovanja političkog subjekta “Nezavisna bosanskohercegovačka lista” na općim izborima koji su održani 2018. godine u BiH, uz prijavu za ovjeru političke stranke za sudjelovanje na izborima, dostavljeni popunjeni neistiniti obrasci Središnjeg izbornog povjerenstva BiH (SIP) za prikupljanje potpisa podrške za prijavu političke stranke ili nezavisnog kandidata, za organe vlasti: PSBiH i Predsjednik RS.

Krivotvorenje potpisa

Policijski službenici FUP-a su zadokumentirali veliki broj slučajeva građana/birača za koje postoji sumnja da se radi o krivotvorenju njihovih osobnih potpisa, kao i zloupotrebi njihovih osobnih podataka, poput imena i prezimena, matičnih brojeva i brojeva osobne iskaznice, a sve prilikom prijave sudjelovanja  predmetnog političkog subjekta na općim izborima, za čije je sudjelovanje na izborima bilo neophodno osigurati zakonom utvrđeni broj potpisa građana/birača na obrascima Središnjeg izbornog povjerenstva BiH.

Dokumentiran je i značajan broj slučajeva krivotvorenja osobnih potpisa i zloupotrebe osobnih podataka, osoba koje su neistinito navedene kao osobe koje su prikupljale potpise podrške za predmetni politički subjekt na spornim obrascima.

Oduzeta dokumentacija

Prilikom dokumentiranja kaznenog djela i njegovih izvršitelja, a koje ima implikacije i na sam integritet izbornog procesa u BiH, privremeno je oduzeta sporna dokumentacija iz SIP-a BiH, te je saslušano više od 60 svjedoka i izvršeno uzimanje uzoraka rukopisa i potpisa radi daljnjih vještačenja, dok su odgovarajuće provjere izvršene i za više stotina građana sa područja Sarajeva, Tuzle, Istočnog Sarajeva, Bijeljine, Doboja, Bratunca, kao i drugih mjesta u Bosni i Hercegovini.

U provođenju navedenih aktivnosti, policijski službenici FUP-a su imali izuzetno dobru suradnju i sa mjesno nadležnim policijskim upravama koje su pružile neophodnu asistenciju.

Kopirati
Drag cursor here to close