Prostorni plan

Javna rasprava u Mostaru: 'Nismo dobili odgovor ni na jedno konkretno pitanje; što ćemo pitati ako nemate odgovor'

Na Javnoj raspravi koja je organizirana 4. travnja 2024. prezentirana je Studija o pogodnosti prostora za gradnju sunčanih fotonaponskih elektrana HNŽ.
Vijesti / Flash | 04. 04. 2024. u 13:45 M.Bojičić/Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Nismo dobili odgovor ni na jedno konkretno pitanje; što ćemo pitati ako nemate odgovor'', moglo se uglavnom čuti na Javnoj raspravi koja je organizirana povodom izrade Nacrta dopune Prostornog plana HNŽ.

Na Javnoj raspravi koja je organizirana 4. travnja 2024. prezentirana je Studija o pogodnosti prostora za gradnju sunčanih fotonaponskih elektrana HNŽ. Radi se o, kako je istaknuto - stručnoj podlozi za izradu dopune Prostornog plana HNŽ.

Prezentacija studije - 16 lokacija

Inače, uvid u Nacrt dopune Prostornog plana građani su imali priliku vidjeti do 4. travnja 2024. godine. Nacrt su mogli pogledati online ili u prostorijama Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja HNŽ.

Studiju je u četvrtak prezentirao Grgo Šarić, član tima koji je bio angažiran na izradi studije.

Kako je rečeno tijekom prezentacije, u studiji je prikazano koja su područja najpogodinija za gradnju sunčanih fotonaponskih elektrana. U uži izbor ušlo je 16 lokacija koje su pogodne, ali kako je naznačeno – uži izbor ne znači isključivanje ostalih lokacija.

Govorila je i Silvana Ćavar, stručna savjetnica za vodoprivredu koja je u svom izlaganju istaknula, kako je Zaključkom koji je donijela Vlada FBiH iz 2023. godine zabranjena svaka prenamjena poljoprivrednog ili šumskog zemljišta u građevinsko dok se ne donese Zakon o državnoj imovini.

Arhitekta Almir Šoše, također je bio dio stručnog tima angažiranog na izradi dopune plana i uglavnom je govorio o 16 lokacija koje su ocijenjene kao najpogodnije za izgradnju sunčanih elektrana. Rečeno je i kako Prostorni plan neće sadržavati mikrolokalitete za izgradnju fotonaponskih elektrana.

Dva sata za Javnu raspravu

Na samom početku Javne rasprave bio je prisutan i gradonačelnik Mario Kordić, ali je on ubrzo napustio prostorije Skupštine HNŽ gdje je rasprava bila organizirana.

Potom su uslijedila pitanja građana. Odmah na početku je rečeno kako je rasprava ograničena na dva sata i da može trajati od 10-12h, na što su prisutni negodovali.

Foto: Bljesak.info / Javna rasprava u Mostaru - Nacrt dopune Prostornog plana HNŽ

Građani su imali konkretna pitanja za one koji su sudjelovali u izradi studije, ali na pitanja uglavnom nisu dobijali odgovore. Odgovori na postavljena pitanja su u većini slučajeva bili: ''Postavite nam pitanje pismeno, pa ćete dobiti odgovor''.

Predstavnici Elektroprivrede BiH su imali nekoliko pitanja, nakon čega su konstatirali da je ''studija urađena na netočnim podacima i da ne može biti relevantna''. Rekli su i da članovi Savjetodavne radne grupe za stručno praćenje izrade ove studije - nisu potpisali studiju, nego samo predsjednik Savjetodavne grupe Hamdija Jahić. Dodali su i da takva studija ne može biti stručna podloga za izradu dopune Prostornog plana HNŽ.

''Nismo dobili odgovor ni na jedno konkretno pitanje. Što će biti sa Zaključkom s ove Javne rasprave'', pitali su prisutni. Odgovora uglavnom nije bilo. U više navrata ljudi su ismijavali raspravu i način na koji je sve prezentirano, kao i činjenicu da uglavnom nisu dobili odgovore na pitanja koja su ih zanimala. Čak su se u više navrata čule salve smijeha, iako se radi o ozbiljnoj problematici.

Nedopustivo za Jablanicu

Da ova priča nije za smijeha, i da nema mjesta neozbiljnosti konstatirao je i načelnik općine Jablanica Damir Šabanović, koji je bio prisutan na raspravi. On je rekao da su ovakve dopune za Jablanicu neprihvatljive. Šabanović je ustvrdio i da jedinice lokalne samouprave moraju dati suglasnost županiji, što njegova općina neće učiniti.

Foto: Bljesak.info / Javna rasprava u Mostaru - Nacrt dopune Prostornog plana HNŽ

''Ne može biti potencijal 0 za Jablanicu. Da nema nijedna pogodna lokacija. Nismo zadovoljni predloženim, nećete dobiti našu suglasnost na ovaj način. Morat ćete dosta toga promijeniti. Građani su nezadovoljni, nemaju pojma što će se dogoditi'', kazao je za govornicom načelnik Jablanice.

Ovakvo izlaganje je dobilo podršku većine prisutnih, a potom se moglo čuti: ''Neozbiljna Javna rasprava'' ''Nema ministra'', ''Studija nije stručna podloga'' itd.

Podsjećamo, građani su ranije upozoravali kako je izrada dopuna Prostornog plana HNŽ obilježena nejasnoćama, neregularnostima i potencijalnim pravnim problemima.

Kopirati
Drag cursor here to close