Reagiranje

Kordić zbog solara odgovara Mostarcima - Nema tajnih sastanaka, obmanjujete javnost

Kordić se u vezi teme izgradnje solara na širem području Mostara oglasio na svom Facebook profilu i napisao da nije ''točno da se kao gradonačelnik tajno sastaje s bilo kim''.
Gospodarstvo / Flash | 22. 02. 2024. u 13:56 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić reagirao je danas na svom službenom Facebook profilu a povodom jučerašnjih tvrdnji nezadovoljnih mještana mostarskih naselja da ''gradonačelnik tajno pokušava ugasiti bunt i da se događa nezapamćeni kriminal u Mostaru''.

Kordić: Nije točno

Mještani su ove tvrdnje iznijeli prilikom organiziranja potpisivanja peticije na Španjolskom trgu, zbog - kako su rekli ''nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru''.

Kordić na svom Facebook profilu piše da nije ''točno da se kao gradonačelnik tajno sastaje s bilo kim''.

''Istina je da je dobar dio predstavnika lokalnih zajednica dolazio na sastanke i razgovarao o navedenim temama, a svima njima je poznat i moj osoban stav, niti jedna dozvola za bilo kakvu gradnju postrojenja za obnovljive izvore energije neće biti izdana bez suglasnosti (pisane) lokalne zajednice'', napisao je mostarski gradonačelnik, koji je naglasio da najčešće ne reagira na medijske nastupe pojedinaca, koji su ''nažalost zlonamjerni''.

Obmana javnosti

Navodi i da ''neki pojedinci zloupotrebljavaju javni govor, a često i medijski prostor, kako bi obmanjivali javnost i navodili naše žitelje na osjećaj ugroženosti'', te da je u tom slučaju njegova dužnost reagirati.

Podsjećamo, u jučerašnjem tekstu a koji je objavljen na portalu Bljesak.info - Mario Ćosić, jedan od nezadovoljnih mještana mostarskih naselja optužio je gradske vlasti za nezapamćen kriminal i da se građani bore protiv stihijskog izdavanja suglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara.

''Mjesecima se gradonačelnik tajno sastaje s mjesnim zajednicama i pokušava ugasiti bunt nezadovoljstva mještana koji su nesigurni u svoje domove, jer ovo su ozbiljne stvari. Ovo je nezapamćen kriminal na području Mostara i to gradonačelnik ne objavljuje na svojim Facebook stranicama'', rekao je u srijedu Ćosić.

Ćosić i ostali građani su jučer kazali da traže tematsku sjednicu GV Mostara o ovom problemu i da se građani uključe u javne rasprave, a što – prema njihovim tvrdnjama do sada nije učinjeno.

Pozvali su se i na studiju Hrvoje Požar o obnovljivim izvorima energije, a koja je urađena 2010. godine.

Dokaz s Javne rasprave iz 2022. godine

''U toj studiji područja su strogo definirana i označena. Ona je bila uvjet Prostornog plana 2012. godine i prepisana je uz neko povećanje solarnih elektrana u Prostorni plan 2020. godine. Izmjene i dopune Prostornog plana su donesene bez javnih rasprava. To nije u skladu sa zakonom'', rekao je Ćosić medijima u srijedu 21. veljače 2024. Napomenuo je i da su građani morali biti aktivno uključeni.

Mostarski gradonačelnik je pak na Facebooku napisao da se radi o medijskom populizmu, kojim obmanjuju javnost i stvaraju negativnu atmosferu u društvu, te je priložio materijale iz zapisnika s Javne rasprave održane prije donošenja izmjena Prostornog plana, kao i citat obraćanja jednog od organizatora potpisivanja peticije.

Prema dokumentu koji je priložio Kordić vidi se zapisnik o održavanju Javne rasprave održane 21.09.2022. u Gradskoj vijećnici i da je u njoj sudjelovao Mario Ćosić iz naselja Bijeli brijeg.

''Ostavljam svima vama na prosudbu s kojim političkim interesima i u čijoj funkciji pojedinci koristeći najprizemniji politički. O ostalim lažima vezanim za navodna povećanja mjesta za izgradnju obnovljivih izvora bit će prilike izvjestiti javnost'', napisao je prvi čovjek Mostara.

Kopirati
Drag cursor here to close