Potpisuje se peticija

Mostarci o gradnji solara: ''Ovo je nezapamćen kriminal, Kordić tajno pokušava ugasiti bunt''

Na Španjolskom trgu u Mostaru u srijedu je organizirana ulična akcija potpisivanja peticije, a iza koje stoji neformalna građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru".
Gospodarstvo / Flash | 21. 02. 2024. u 12:33 M.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mjesecima se gradonačelnik tajno sastaje s mjesnim zajednicama i pokušava ugasiti bunt nezadovoljstva mještana koji su nesigurni u svoje domove, jer ovo su ozbiljne stvari. Ovo je nezapamćen kriminal na području Mostara i to gradonačelnik ne objavljuje na svojim Facebook stranicama'', rekao je u srijedu Mario Ćosić, jedan od nezadovoljnih mještana koji traže da se zaustave, kako kažu, ''nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru''.

Potpisivanje peticije

Naime, na Španjolskom trgu u Mostaru u srijedu je organizirana ulična akcija potpisivanja peticije, a iza koje stoji neformalna građana "Zaustavimo nezakonite izmjene Prostornog plana u Mostaru".

Peticijom se traži od nadležnih vlasti Grada Mostara i HNŽ-a aktivno sudjelovanje u svim fazama izrade prostornoplanskih dokumenata i javne rasprave u svom mjesnim zajednicama, naročito kada Gradsko vijeće Grada Mostara odlučuje dvotrećinskom većinom.
Na Španjolskom trgu bili su prisutni predstavnici mještana iz naselja Gubavica, Međine, Miljkovići, Kozice, Pijesci, Planinica i Prigrađani.

Studija Hrvoje Požar

Podsjetili su da se građani bore protiv stihijskog izdavanja suglasnosti i koncesija za izgradnju elektroenergetskih objekata na širem području Mostara.

Ukazali su na više nezakonitosti, te govorili o studiji Hrvoje Požar, a koju je Grad Mostar platio 2010. godine. Studija se ticala obnovljivih izvora energije na području Mostara.

''U toj studiji područja su strogo definirana i označena. Ona je bila uvjet Prostornog plana 2012. godine i prepisana je uz neko povećanje solarnih elektrana u Prostorni plan 2020. godine. Izmjene i dopune Prostornog plana su donesene bez javnih rasprava. To nije u skladu sa zakonom'', rekao je Ćosić medijima.

Napominje i da su građani morali biti aktivno uključeni, ali da to nije učinjeno.

Solari mogu na mjesta vjetroelektrana?

''Ono što se dogodilo 2022. godine jeste nova vlast na čelu s gradonačelnikom Mariom Kordićem i Salemom Marićem, oni donijeli odluku da sva područja koja su u studiji Hrvoje Požar označena za vjetroelektrane, mogu biti i solarne elektrane''.

Tomislav Džidić, mještanin Vihovića kaže i da je na području Planinice također predviđena gradnja solara i vjetroelektrana.

''Zadnji smo saznali da se gore nešto događa i da su mape ucrtane, da se nešto radi. To je bilo prije nekoliko mjeseci i to su zapravo bile ograđene solarne elektrane. Neke ne ugrožavaju ništa, ali druge solarne elektrane su blizu naših parcela i na taj način bi onemogućile mještanima da dođu do svojih parcela'', pojasnio je.

Mario Ćosić ističe i da studija Hrvoje Požar a na koju se gradske vlasti pozivaju ne podržava ono što se trenutačno radi.

Kaznene prijave 

Ova studija je kako navodi on, izdvojila šest ili sedam makrolokacija za solare, te su naveli da je to puno za Mostar. Rečeno je i da se Polog i Međine izuzimaju iz dalje analize, jer je previše za grad ali i zbog konfiguracije terena.

''Sada se na Pologu gradi, poznati su i investitori, ali su to ljudi koji su bliski politici i kriminalu – to nisu pravi investitori. Ovo je zločin protiv mještana, protiv čovjeka, prirode, to je kazneno djelo'', rekao je Ćosić.

Mještani od gradskih vlasti traže tematsku sjednicu na kojoj bi iznijeli svoje zahtjeve.

''Sad smo isporučeni investitorima na dnevnoj bazi, i svakodnevno nas ovo košta tužbi i žalbi, imamo veliku štetu. Ako se ne udovolji našem zahtjevu za tematskom sjednicom, ići ćemo s podnošenjem kaznenih prijava protiv nositelja Prostornog plana a to je gradonačelnik Mario Kordić'', poručili su.

Tomislav Džidić, mještanin Vihovića medijima je rekao i kako je njegova mjesna zajednica imala ''konkretan razgovor'' s gradonačelnikom.

''Objasnili smo mu da nitko nije rekao da se radi preko kuća i parcela, ali netko je to unio u mape i mi smo protiv. Mislim da ćemo se izboriti da se tu ne gradi, jer još nisu počeli radovi, nadam se da ćemo spriječiti to nezakonito građenje'', naveo je Džidić.

Potpisivanje peticije trajat će do petka, 23. veljače.

Kopirati
Drag cursor here to close