Galit Peleg

Izraelska veleposlanica u BiH: Izraelu je rat nametnut

''Odgovornost Palestinaca je da teže miru. To moraju odlučiti ako jednog dana žele svoju državu. Ako žele izgraditi nešto za budućnost svoje djece, moraju uložiti u njihovo obrazovanje i prestati ih učiti mržnji''– poručila je Peleg.
Vijesti / Flash | 15. 03. 2024. u 13:53 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Izraela za Bosnu i Hercegovinu Galit Peleg priopćila je kako je Izraelu nametnut rat i da će se on nastaviti do ispunjenja dva cilja: oslobađanje svih izraelskih taoca i iskorjenjivanja Hamasa.

''Odgovornost Palestinaca je da teže miru. To moraju odlučiti ako jednog dana žele svoju državu. Ako žele izgraditi nešto za budućnost svoje djece, moraju uložiti u njihovo obrazovanje i prestati ih učiti mržnji''– poručila je Peleg.

Izraelska veleposlanica osvrnula se na nedavno obilježeni Međunarodni dan žena, kazavši kako ove godine ne mogu govoriti o pojmovima kao što su osnaživanje i jednakost žena kada se gaze osnovna prava izraelskih žena.

Glas za taoce

''Četiri dana prije 8. ožujka, posebni predstavnik UN-a za seksualno nasilje objavio je izvješće nakon posjeta Izraelu. Izvješće podržava ono što Izrael tvrdi već gotovo pet mjeseci, govori o užasu seksualnih napada koje su počinili teroristi Hamasa 7. listopada. Također govori o tome da je 19 žena još uvijek u rukama Hamasa, zajedno sa 115 Izraelaca'' – podvukla je veleposlanica.

Ističe da je ona osobno poslala pismo mnogim ženama lidericama u BiH, uključujući članice vlade i parlamenata, te im poslala link na izvješće UN-a, a kako bi digli glas za taoce. Dodaje da do ovoga trenutka nije dobila nikakav odgovor.

Naglasila je još kako je, od početka rata u Gazi, Izrael dopustio ulazak tona humanitarne pomoći u Gazu. Ona navodi da je od 8. listopada do jučer Izrael omogućio ulazak 303.930 tona robe u Gazu, od hrane, vode, medicinskih potrepština i opreme za skloništa, do 182 spremnika goriva i 394 spremnika plina za kuhanje.

''U mnogim slučajevima naši su vojnici ginuli da ne ozlijede civile. Izraelski vojnici su spasili 70 siročadi iz instituta u Gazi i preselili ih na Zapadnu obalu. Spomenut ću i žene i djecu koje su Hamasovi teroristi koristili kao živi štit, koje su izraelski vojnici spasili i pozvali liječnika da ih pregleda. Nažalost, vođe Hamasa, koji su većinom sa svojim obiteljima smješteni na sigurnom u Dohi, ne mare previše za živote Palestinaca. Koriste ih kao živi štit' – podvukla je ona.

Međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na Hamas

Govoreći o taocima, veleposlanica Peleg je rekla kako Izraelce drže u vrlo lošim uvjetima, da pate od loše prehrane, fizičkog nasilja i lošeg medicinskog liječenja, ako ga uopće ima, te da proživljavaju seksualno nasilje.

Rekla je još da najmlađi taoc ima trinaest mjeseci, dok najstariji ima 85 godina.

''Međunarodna zajednica, koja brine za sve ugrožene populacije u svijetu, mora podići svoj glas i izvršiti pritisak na Hamas da ih odmah pusti. Pritisak se mora izvršiti i na palestinsko vodstvo, na Katar i Iran koji podržavaju Hamas aktivno i financijski. Njihova situacija je svakim danom sve gora i oni su u rukama Hamasa. Ali zasad svijet šuti'' - zaključila je veleposlanica Peleg, priopćeno je iz Veleposlanstva Izraela za BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close