Više od 100 mrtvih

Izraelci pucali na Palestince dok su čekali humanitarnu pomoć

Civili su se okupili oko tek pristiglih kamiona s humanitarnom pomoći u nadi da će dobiti hranu.
Vijesti / Svijet | 29. 02. 2024. u 15:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najmanje 104 osobe su ubijene, a 760 ih je ozlijeđeno kad su izraelski vojnici otvorili vatru na gladne palestinske civile koji su se okupljali oko kamiona s hranom, priopćilo je palestinsko Ministarstvo zdravstva u Gazi, piše CNN.

Civili su se okupili oko tek pristiglih kamiona s humanitarnom pomoći u nadi da će dobiti hranu. Izraelski tenkovi i bespilotne letjelice tada su počeli pucati na okupljene u zapadnom dijelu Gaze.

Izraelski dužnosnik rekao je za CNN da su zapucali na ljude koji su okruživali kamion s humanitarnom pomoći jer je "gomila prišla snagama na način koji je predstavljao prijetnju vojnicima, koji su na prijetnju odgovorili paljbom. Incident se provjerava."

Kamioni s humanitarnom pomoći nakon otvaranja pucnjave htjeli su pobjeći iz područja, ali su se zabijali jedni u druge i uzrokovali brojne ozljede i smrt, rekli su očevici.

Očekuje se da će broj ozlijeđenih rasti

Dr. Amjad Eleiwa iz hitne službe bolnice Al Shifa rekao je da je 40 poginulih prebačeno u bolnicu.

Dr. Hussam Abu Safiya iz bolnice Kamal Adwan rekao je da je u njegovu bolnicu stiglo još 10 ubijenih osoba, dok je bolnica Al Awda u Jabalyi potvrdila dopremanje još tri ubijene osobe.

Očekuje se da će broj poginulih i broj ozlijeđenih biti još veći jer su mnoga tijela i ljudi još uvijek na ulicama, a kola hitne pomoći pokušavaju probijaju se do njih kroz ruševine koje blokiraju put, rekao je Ahmad Abu Al Foul za CNN.

"Incident se razmatra"

IDF je za CNN rekao da se "incident razmatra", piše Danas.hr.

"Rano jutros, tijekom ulaska kamiona s humanitarnom pomoći u sjeverni pojas Gaze, stanovnici Gaze opkolili su kamione i opljačkali zalihe koje su se isporučivale. Tijekom incidenta deseci stanovnika Gaze ozlijeđeni su uslijed guranja i gaženja", rekao je IDF.

Oxfam International osudio je napad u objavi na X-u, rekavši da je to "grubo kršenje međunarodnih humanitarnih zakona i naše humanosti".

Kopirati
Drag cursor here to close