Sporazum?

Hamas prihvatio američki prijedlog plana o prekidu vatre u Pojasu Gaze

Kako je kazao izvor, američka inicijativa predviđa prekid neprijateljstava u enklavi i postupni povratak raseljenih osoba.
Vijesti / Svijet | 12. 03. 2024. u 21:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hamas je prihvatio plan o prekidu vatre u Pojasu Gaze koji su predložile Sjedinjene Države, javila je u utorak televizijska mreža Al Arabiya, pozivajući se na izvor u čelništvu Hamasa.

Kako je kazao izvor, američka inicijativa predviđa prekid neprijateljstava u enklavi i postupni povratak raseljenih osoba.

Očekuje se da će izaslanstvo Hamasa stići u Kairo za nekoliko dana kako bi razgovarala o detaljima sporazuma.

Izvor je kazao da je Hamas dobio ponudu za produženje primirja u zamjenu za oslobađanje nekih od talaca koji se drže u palestinskoj enklavi. U sklopu prijedloga koji je formuliralo nekoliko zemalja, Hamas treba da oslobodi maloljetne taoce, kao i žene i starije Izraelce koje drži u zarobljeništvu. Još nema informacija da li je pokret prihvatio inicijativu. Nisu imenovane ni zemlje koje su sudjelovale u izradi prijedloga.

Za sada nema službenih komentara iz Hamasa.

Kairo je bio domaćin multilateralnih konsultacija o Gazi od 3. do 7. ožujka. Razgovori, nisu, međutim, doveli do sporazuma između Hamasa i Izraela. Televizijski kanal Al-Qahera al-Ekhbariya javio je 7. ožujka da će pregovori u Kairu biti nastavljeni "za nekoliko dana", prenosi TASS.

Kopirati
Drag cursor here to close