Ubijeni

Izetbegović i Džaferović na kolektivnoj dženazi šest žrtava iz Prijedora

''Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države''
Vijesti / Flash | 20. 07. 2020. u 12:32 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na platou Memorijalnog centra Kamičani u Kozarcu danas u podne je počelo klanjane kolektivne dženaze za šest žrtava iz Prijedora, ubijenih 1992.godine.

Radi se o pet žrtava pronađenih na lokalitetu Korićanske stijene. Pronađeni su posmrtni ostaci Nihada Memića, Rifeta Hirkića, Mirsada Fazlića, Jasima Fazlića i Esada Garibovića. Šesta žrtva Enes Denić pronađen je na lokalitetu Jablanica-Prosara, kod Bosanske Gradiške.

Foto: Fena / Kolektivna dženaza za šest žrtava iz Prijedora

Očekuje se obraćanje vrhovnog poglavara Islamske zajednice reisu-l-ulema Husein-ef. Kavazovića, a ovom događaju prisustvuju predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedatelja Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović, predsjedtelji Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, zastupnik Zastupničkeničke grupe "Zajedno za BiH" u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić, predsjednik Skupštine Grada Prijedora Ajdin Mešić te brojne druge zvanice.

Nakon dženaze i dove, uslijedit će ukop žrtava u šehidsko mezarje "Kamičani".

Tužna povorka s tabutima sinoć je pristigla u Kamičane iz identifikacionog centra "Šejkovača" u Sanskom Mostu.

Foto: Fena / Kolektivna dženaza za šest žrtava iz Prijedora

Šef područnog ureda Instituta za traženje nestalih za Bosansku krajinu Mujo Begić naglasio je da se još uvijek traga za velikim brojem nevino ubijenih ljudi.

''Ubijene Bošnjake bacali su u pojedinačne, zajedničke i masovne grobnice. Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, primarne i sekundarne, na području 10 općina i tri države'' - istaknuo je ranije Begić.

Kopirati
Drag cursor here to close