Čekat čemo

Izborni proces promijeniti do 2040. godine

Vijesti / Flash | 15. 03. 2017. u 10:45 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Registracija birača, izrada središnjeg biračkog popisa i njegovih izvoda, identifikacija birača na biračkim mjestima te prebrojavanje rezultata na biračkima mjestima i njihovo objedinjavanje na razini izborne jedinice neke su od slabih točaka izbornog procesa, rekao je predsjedatelj Interresorne radne grupe i član Središnjeg izbornog povjerenstva Bosne i Hercegovine Suad Arnautović.

Naime, Interresorna radna grupa za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH, uz podršku Vijeća Europe i administrativnu podršku Udruženja izbornih zvaničnika u BiH organizirala je okrugli stol "Analiza stanja i predlaganja modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u BiH".

Za izradu središnjeg biračkog popisa kazao je da ima dvije velike mane.

''Izvjestan broj građana nije upisan, tu, prije svega, mislim na dijasporu, a s druge strane, izvjestan broj mrtvih je zadržan na središnjem biračkom popisu'', pojasnio je.

Kako je rekao, na okruglom stolu bit će predstavljeno nekoliko referata koji trebaju ukazati na spomenute slabe točke u izbornom procesu te koji bi ih modaliteti, uz primjenu novih tehnologija, mogli poboljšati.

''Pokušat ćemo dati mapu puta i smjer u kojem bi se trebalo raditi na kratkoročnim mjerama do izbora 2018., srednjoročnim mjerama do izbora 2026. te dugoročnim mjerama koje bi dosezale do izbora 2040. godine'', kazao je Arnautović.

Podsjetio je da je Vijeće ministara BiH 29. prosinca prošle godine formiralo ovu interresornu grupu u koju je uključeno devet institucija, između ostalih, Središnje izborno povjerenstvo BiH, Agencija za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka, Ministarstvo prometa i komunikacija, Ministarstvo sigurnosti te Ministarstvo civilnih poslova i Ministarstvo financija.

Dodao je da su uključivanjem ovih institucija pokušali objediniti sve njihove stručnjake koji mogu dati svoj doprinos i podnijeti kompetentan izvještaj Vijeću ministara "koji bi odmah bio prohodan prema Parlamentarnoj skupštini".

Član Izbornog povjerenstva Branko Petrić rekao je kako okrugli stol ima za cilj da osvijetli sve aspekte potrebnog tehničkog poboljšanja izbornog procesa, što je tema već dugi niz godina, ali se ne realizira.

''SIP je u jednom dijelu opremljen i funkcionira, ali po dubini to izgleda nije tako i očekujemo da nas čuju oni koji odlučuju'', poručio je.

Predsjednica Općinskog izbornog povjerenstva Vlasenica Sanja Stanimirović-Ostojić očekuje da bi, ukoliko bi došlo do izmjene zakonske regulative, došlo i do osuvremenjivanja izbornog procesa u tehnološkom smislu.

To znači, dodala je, osuvremenjivanje biračkih mjesta kao najslabije karike izbornog procesa, čime bi se dobilo na transparentnosti i efikasnosti te brzini rezultata koje općinske izborne komisije dostavljaju SIP-u.

Zaključila je kako bi se uvođenjem novih tehnologija na biračka mjesta izborni proces zaokružio i time bi bila osposobljena bolja i brža komunikacija između općinskih izbornih povjerenstava i SIP-a.

Kopirati
Drag cursor here to close