Mali vodič

Izbori u Mostaru: Znate li kako glasovati?

Znate li kako glasovati?
Vijesti / Flash | 17. 12. 2020. u 10:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pravo glasa na izborima u Mostaru ima nešto više od stotinu tisuća birača, koji će moći glasovati na 150 birališta.

 A znate li kako glasovati?

Grad Mostar se sastoji od šest gradskih područja, odnosno šest izbornih jedinica, a cijeli grad kao jedna jedinica lokalne samouprave od Grabovice na Sjeveru do Žitomislića na jugu, Pologa na zapadu do Podveležja na istoku predstavlja sedmu zajednički izbornu jedinicu tj. gradsku listu.

Naime, šest izbornih jedinica su preslika šest gradskih područja uz sedmu gradsku izbornu jedinicu koja obuhvaća u geografskom i demografskom pa i biračkom smislu svih ovih šest zajedno.

"Glasači će imati dva glasačka listića jedan gradske izborne jedinice, a drugi područne liste koja ovisi o mjestu prebivališta glasača.

Iz Gradskog područja Sjever biraju se dva vijećnika, gradskog područja Stari grad biraju se pet vijećnika, iz gradskog područja jugoistok i jug biraju se po dva vijećnika, Iz područja Jugozapad bira se sedam vijećnika, dok se s područja Zapad biraju 4 vijećnika, što je ukupno 22 vijećnika", kazao je član pregovaračkog tima Gradskog odbora HDZ BiH Mostar Vlatko Marinović.



Gradska izborna jedinica čini sveobuhvatnu listu s koje birači biraju 13 vijećnika.

Gradonačelnik Mostara bira se u Gradskom vijeću, koje će brojati ukupno 35 gradskih vijećnika. Predsjedavajući Vijeća i gradonačelnik ne mogu biti osobe iz reda istog konstitutivnog naroda.

Vijeće ne može brojati više od 15 pripadnika jednog konstitutivnog naroda, niti manje od četiri. Minimalno jedan gradski vijećnik mora biti iz reda ostalih.

Aktualni gradonačelnik je Ljubo Bešlić iz HDZ-a BiH. Sudjelovanje na izborima uzet će i osam neovisnih kandidata.

Kopirati
Drag cursor here to close