Dom naroda PSBiH

VIDEO | Izaslanici o neusvajanju zakona: Besmisleno sazivanje sjednice i novi oblik blokade

Izaslanik Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) je nakon sjednice izjavio novinarima kako je bilo besmisleno sazivanje sjednici Doma naroda kad su znali politički stav predstavnika SNSD-a,
Vijesti / Flash | 04. 10. 2023. u 18:07 Bljesak.info
Delegati o neusvajanju zakona u Domu naroda PSBiH

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Jedan novi oblik blokade

Izaslanik Dženan Đonlagić (Demokratska fronta) je nakon sjednice izjavio novinarima kako je bilo besmisleno sazivanje sjednici Doma naroda kad su znali politički stav predstavnika SNSD-a, da neće glasati niti za jedan zakon koji je u proceduri, „dok se vlast, odnosno trojka i HDZ ne opredijele i ne glasaju o zakonu o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine“.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) je kazao da su zakoni ostali u proceduri.

''Ali klub izaslanika iz RS ostaje na principima zaključaka Narodne Skupštine RS i predstavnika stranaka većine na razini institucija Bosne i Hercegovine koji su rekli da zakoni iz 14 prioriteta neće biti u proceduri, da zakoni neće biti u konačnici završeni dok ne budemo imali prijedlog zakona o Ustavnom sudu i zakonu o sudu Bosne i Hercegovine'', naveo je Špirić.

Izalanik Ilija Cvitanović (HDZ 1990) je izjavio da ono što ga najviše žalosti u ovom trenutku je da se boji “da je pred nama jedan novi oblik blokade koji će u potpunosti usporiti europski put BiH, koji će u potpunosti usporiti ekonomsku pomoć Europske unije Bosni i Hercegovini, ulazak u mogućnost konzumiranja tridesetak do 40 milijardi eura za zapadni Balkan iz IPA fondova i grant sredstava.

''Netko za to treba snositi odgovornost, a očekivati je da to bude epilog i da to bude rezultat ovakvog glasovanja i ovakvog ponašanja'', zaključio je Cvitanović.

Neće glasati

Zastupnici u Domu naroda parlamenta BiH iz stranke koju predvodi Milorad Dodik onemogućili su u srijedu izglasavanje nekoliko zakona koje je ranije usvojio Zastupnički dom proširujući na taj način blokadu s izvršne i na zakonodavnu vlast u BiH.

Uz obrazloženje kako neće glasati ni za jedno zakonsko rješenje sve dok se na dnevnom redu ne nađe novi zakon o Ustavnom sudu BiH zastupnici iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) glasali su protiv tri zakona koja su ranije podržali njihovi kolege u Zastupničkom domu.

Oni ultimativno traže da se iz Ustavnog suda BiH što prije eliminiraju tri strana suca. Za to imaju potporu iz HDZ BiH no takvom se ultimatumu oštro protive tri stranke bošnjačko-građanskog bloka unutar vladajuće koalicije.

Kopirati
Drag cursor here to close