Istraga nije završena

Agonija oko tekstilnog otpada u Drvaru još nije završena

''Svaki dan očekujemo da počne realizacija, a rok za izvođenje radova po tenderu je 120 dana. Ovo je bio naš zahtjev od početka agonije'' - istaknula je Runić.
Vijesti / Flash | 12. 01. 2021. u 11:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prošlo je skoro godinu dana otkad je na područje Drvara uvezano više od stotinu tona tekstilnog otpada iz Italije, a epiloga te priče još nema.

Reagirajući na jučerašnje priopćenje Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije (HBŽ) u kojem se navodi kako će to ministarstvo poduzeti "određene aktivnosti kako bi se utvrdila štetnost po zdravlje ljudi, kao i štetnost spomenutog otpada za zagađenje okoliša", načelnice općine Drvar Dušica Runić za Fenu je kazala kako je još prije pola godine od Vlade HBŽ-a zatražila da se pokrenu aktivnosti vezano za taj problem te da i dalje čeka odgovor.

Ona je podsjetila da je u srpnju 2020. godine iz Republike Italije na više lokacija u Drvaru i Bosanskom Grahovu tvrtka "Krom reciklaža" d.o.o. Drvar bez odobrenja općinskih vlasti uvezla više od sto tona tekstilnog otpada.

Prema uvoznoj dokumentaciji, taj je otpad bio namijenjen za reciklažu, jer se prema zakonu u BiH može uvoziti samo otpad namijenjen za recikliranje. Međutim, uvoznik otpada ne posjeduje pogon u kojima bi se to moglo obaviti te se otpad i dalje nalazi na području Drvara.

U međuvremenu je Općina Drvara okončala tender za odabir tvrtke koja će zbrinuti navedeni otpada te je potpisan ugovor s izvođačem radova - tvrtkom iz Lukavca.

''Svaki dan očekujemo da počne realizacija, a rok za izvođenje radova po tenderu je 120 dana. Ovo je bio naš zahtjev od početka agonije'' - istaknula je Runić.

Ona je još jednom pozvala mjerodavna tijela da okončaju istragu kako bi Općina Drvar mogla podnijeti tužbu protiv odgovornih.

''Isto tako tražimo poništenje okolišne dozvole koju je izdalo Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i zaštite okoliša HBŽ-a na osnovu kojeg je odobren uvoz. Inzistiramo na utvrđivanju kaznene odgovornosti uvoznika i preispitivanju zakonitosti spornog rješenja na što smo podnijeli prijavu Tužiteljstvu HBŽ-a u srpnju prošle godine. Međutim, od Tužiteljstva imamo odgovor od prije mjesec dana da su istrage još u toku'' - istaknula je Runić.

Kopirati
Drag cursor here to close