Narušio se ugled

Uvozniku otpada u Drvaru slijede kaznene prijave i tužbe

S obzirom na to da su zloupotrijebili podatke Općine Drvar i u tom su dijelu podnesene tužba i kaznena prijava jer je ovo narušilo i ugled općine i negativno utjecalo na građane
Gospodarstvo / Ekologija | 12. 10. 2020. u 09:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Otpad koji je prije tri mjeseca istovaren u Drvaru, Bosanskom Grahovu, Kiseljaku, Busovači i Bihaću i još nekoliko općina u BiH uskoro bi mogao biti uklonjen. Federalni fond za zaštitu okoliša ovih dana raspisat će natječaj za izvođača radova. Uvozniku otpada, koji se oglušio o rješenje Federalne inspekcije osim kaznene prijave, slijedi tužbe, a nakon uklanjanja otpada i račun.

Čudni tekstilni otpad dovezen je početkom srpnja iz Italije u Drvar, Bosansko Grahovo, Bihać, Busovaču i Kiseljak. Uvoznik je prijavljen na adresi Općine Drvar, koja je, između ostalog, i zbog toga protiv njega podnijela kaznene prijave i zahtjeve kod nadležnih tužiteljstva.

''S obzirom na to da su zloupotrijebili podatke Općine Drvar i u tom su dijelu podnesene tužba i kaznena prijava jer je ovo narušilo i ugled općine i negativno utjecalo na građane'', ističe Dušica Runić, načelnica Općine Drvar (SNSD).

Dokazano je da je uvoznik imao dozvolu za uvoz, ali ne i za skladištenje otpada, piše BHRT.

Iako su nadležne institucije od uvoznika ovog otpada Kromb reciklaža d.o.o. odmah zatražile uništavanje ovog otpada ili vraćanje u zemlju porijekla, odnosno Italiju, tri mjeseca kasnije otpad je i dalje tu.

Zaključkom Vlade Federacije Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine zadužen je da u narednim danima raspiše natječaj za odvoz i spaljivanje ovog otpada.

''Da preveze, skladišti, reciklira i uništi, odnosno spali otpad. Bit će uklonjen otpad i iz Bihaća i iz svih lokaliteta'', navodi federalni inspektor Ejub Salkić.

Sredstva za uklanjanjanje otpada osigurat će Fond za zaštitu okoliša Federacije, a računi će, nakon završetka radova, posredstvom Federalnog pravobranilaštva biti dostavljeni firmi Kromb reciklaža d.o.o. Drvar, koja je otpad uvela i nezakonito skladištila u pet bh. gradova. Dakle, nelegalno skladišteni otpad će se ukloniti ''na račun'' građana Fedracije BiH.

U međuvremenu uvoznici otpada su tužili federalno Ministarstvo za ekologiju, zato što im je oduzeta dozvola za daljnji uvoz otpada, čime im je, kako oni tvrde, “onemogućeno poslovanje”, piše Srpska info. Suvalsnik ove firme Rodoljub Dinić javno je poručio da “Krom reciklaža” neće ukloniti otpad, iako im inspektorat još prije dva mjeseca naredio da to učine.

Firmu “Krom reciklaža d.o.o.”, koja je imala dozvolu za uvoz otpada radi prerade, odnosno reciklaže, osnovala su trojica državljana Srbije na fiktivnoj adresi u Drvaru.

Nakon što je otpad uvezen iz Italije,  istovaren u napuštenim fabrikama i na drugim lokacijama, na kojima to nije dozvoljeno, podsjeća Srpska.info, građani su se početkom srpnja pobunili i prosvjedima i blokadom puta spriječili daljnje gomilanje uvoznog otpada u svojim mjestima. Tada se počelo odmotavati klupko, pa se ispostavilo da u Drvaru pogon za reciklažu ne postoji, a ni uredima firme uvoznika novinari i aktivisti nisu mogli ući u trag.

Ni vlasnici firme se nisu pojavljivali u Drvaru i Grahovu. Tako se na kraju ispostavilo da su oni uredno primili poštu, kada su im izdavana rješenja i dozvole za rad, ali da ih poštari nisu mogli naći, da im uruče rješenje inspektora koji ima naređuje da, narodski rečeno “počiste za sobom”, odnosno da uklone otpad koji su nezakonito deponirali.

Kopirati
Drag cursor here to close