Fordow

Iran nastavlja obogaćivanje uranija

Službeni Washington, koji se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju 2018. godine, ponovio je svoju izjavu od utorka u kojoj je iranski potez nazvao "velikim korakom u pogrešnom smjeru".
Vijesti / Flash | 07. 11. 2019. u 08:37 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Obogaćivanje uranija u nuklearnom postrojenju Fordow započelo je rano u četvrtak, prema izvršnoj naredbi predsjednika Islamske Republike Irana Hassana Rouhanija u koordinaciji s Vrhovnim vijećem za nacionalnu sigurnost, objavila je IRNA.

Cilindar koji sadrži 2000 kg uranijevog heksafluorida (UF6) prebačen je iz nalazišta Shahid Alimohammadi u nuklearno postrojenje Fordow.

Nakon uspješnog tehničkog remonta, ubrizgavanje plina u centrifuge, proizvodnja i prikupljanje obogaćenog uranija je započela u Fordowu pod nadzorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), navodi IRNA.

Ranije u srijedu, predsjednik Hassan Rouhani u poruci je objavio odluku Irana da poduzme četvrti korak smanjenja obaveza JCPOA, s ubrizgavanjem plina na 1.044 centrifuge.

Iran je nastavio obogaćivati uranij u svom podzemnom nuklearnom postrojenju Fordow, objavila je iranska Organizacija za atomsku energiju (AEOI), čime je Teheran nastavio kršiti odredbe nuklearnog sporazuma s velikim silama iz 2015. godine, navodi Reuters.

Iran je postupno prestao poštivati odredbe sporazuma s velikim silama nakon što su Sjedinjene Države prošle godine izašle iz sporazuma i nametnule nove sankcije Teheranu. Prema nuklearnom sporazumu iz 2015. sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Njemačkom, Iran je trebao smanjiti svoje nuklearne aktivnosti u zamjenu za ukidanje većine međunarodnih sankcija.

"Proces će se stabilizirati u roku od nekoliko sati i, do subote, kad će Fordow ponovno posjetiti inspektori IAEA-e, nivo obogaćenosti uranija od 4,5 posto trebao bi biti dostignut", objavio je AEOI.

Službeni Washington, koji se jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma s Iranom u svibnju 2018. godine, ponovio je svoju izjavu od utorka u kojoj je iranski potez nazvao "velikim korakom u pogrešnom smjeru".

Kopirati
Drag cursor here to close