Nuklearni sporazum

Francuska zabrinuta novim iranskim potezima za obogaćivanje urana

Francuska je zabrinuta iranskom namjerom da umanji svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine postignutog sa svjetskim silama, ali Pariz ostaje otvoren za nove razgovore o iranskom dugoročnom programu i regionalnoj sigurnosti.
Vijesti / Svijet | 05. 11. 2019. u 19:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je zabrinuta iranskom namjerom da umanji svoje obaveze iz nuklearnog sporazuma iz 2015. godine postignutog sa svjetskim silama, ali Pariz ostaje otvoren za nove razgovore o iranskom dugoročnom programu i regionalnoj sigurnosti, izjavila je u utorak glasnogovornica francuskog ministarstva vanjskih poslova Agnes von der Muhll.

''Današnja iranska objava da ojača kapacitete za obogaćivanje urana u suprotnosti je sa sporazumom iz Beča, koji striktno limitira aktivnosti na tom polju'', izjavila je von der Muhll novinarima na brifingu za medije.

''Čekamo naredni izvještaj naših partnera iz IAEA (Međunarodna agencija za atomsku energiju) o iranskim objavama i aktivnostima'', kazala je.

Francuska, Britanija i Njemačka - tri europske potpisnice nuklearnog sporazuma - ostaju predane sporazumu i traže od Irana da "u potpunosti poštuje svoje obaveze i surađuje s IAEA, kako na osnovu nuklearnog sporazuma, tako i na polju ostalih obaveza iz domena nuklearne energije'', kazala je glasnogovornica.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani tijekom dana je izjavio da će Iran početi ubrizgavati plin u centrifuge u svom postrojenju za obogaćivanje urana Fordow, komplicirajući napore europskih sila da spase nuklearni sporazum iz 2015. koji je potpisao i ondašnji američki predsjednik Barack Obama, i nakon koga je Teheran umanjio svoje kapacitete za obogaćivanje urana u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Predsjednik Donald Trump povukao je, ipak, SAD iz sporazuma i ponovo je uveo sankcije Iranu.

U odmazdi za američke poteze, Islamska Republika je počela kršiti dogovorene parametre svojih nuklearnih kapaciteta u svibnju i zatražila je od europskih potpisnica sporazuma da joj pomognu u korištenju ekonomskih benefita sporazuma, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close