60 naprednih centrifuga IR-6

Iran počeo proizvoditi dvostruko više obogaćenog uranija

Šef iranskog nuklearnog programa rekao je da Teheran sada koristi 60 naprednih centrifuga IR-6, što je u suprotnosti sa sporazumom o nuklearnom programu sa svjetskim silama.
Vijesti / Svijet | 04. 11. 2019. u 19:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Šef iranskog nuklearnog programa rekao je da Teheran sada koristi 60 naprednih centrifuga IR-6, što je u suprotnosti sa sporazumom o nuklearnom programu sa svjetskim silama.

To znači da Iran sada radi s dvostruko više naprednih centrifuga nego ranije.

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi objavio je to na državnoj televiziji povodom 40. godišnjice preuzimanja američkog veleposlanstva u Teheranu.

Centrifuga IR-6 može proizvesti obogaćeni uranij deset puta brže od prve generacije IR-1, koja je dozvoljena sporazumom, prenosi Beta.

Nuklearni sporazum ograničio je Iran na korištenje samo 5.060 centrifuga IR-1.

Pokretanjem tih naprednih centrifuga Iran je dodatno smanjio rok od jedne godine, koliko stručnjaci procjenjuju da bi Teheranu trebalo za posjedovanje dovoljno materijala za proizvodnju nuklearnog oružja.

Mohammad Javad Zarif pokrenuo je obustavljanje prodaje američkog oružja Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, ključnim američkim saveznicima u Zaljevu.

Iranski raketni program pod kontrolom je Revolucionarne garde, koja je odgovorna samo vrhovnom vjerskom vođi, ajatolahu Aliju Khameneiju.

Izjava šefa diplomacije uslijedila je u vrijeme kad i sam Iran vodi vlastitu kampanju pritiska povodom svog nuklearnog programa nakon što su se Sjedinjene Američke Države povukle iz sporazuma iz 2015.

Iran je nedavno povećao nivo obogaćivanja uranija preko granice dozvoljene sporazumom, u pokušaju navođenja Europljana da osiguraju bolje uvjete i omoguće Iranu prodaju nafte, prenosi Al Jazeera.

Kopirati
Drag cursor here to close