Provjera

Inspekcija zatražila nove podatke o Sebiji iz Zagreba

Inspekcija je okončala nadzor prije mjesec, ali budući da tada nisu dobili svu potrebnu dokumentaciju, najavili su dodatne provjere.
Vijesti / Flash | 23. 07. 2021. u 21:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo zatražila je, putem međunarodne pravne pomoći, podatke od obrazovnih institucija Hrvatske kako bi se provjerilo školovanje Sebije Izetbegović, generalne direktorice Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Zahtjev za dodatnim provjerama uslijedio je nakon što inspekciji na Medicinskom fakultetu u Sarajevu nije predočena relevantna dokumentacija koja se odnosi na stečena prava studentice Izetbegović na postdiplomskom studiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Inspekcija je okončala nadzor prije mjesec, ali budući da tada nisu dobili svu potrebnu dokumentaciju, najavili su dodatne provjere.

Saznajemo da je zatražena kompletna dokumentacija o Sebijinom školovanju u Zagrebu koja se odnosi na uvid u nastavne planove i programe te fond sati predavanja. Ovi podaci ranije nisu bili dostavljeni ni Univerzitetu u Sarajevu (UNSA), prenosi "Avaz".

U međuvremenu, inspekciji su proslijeđeni podaci rektora UNSA-e koji su stigli iz Zagreba, a u kojima se navodi da ne postoji dokumentacija na osnovu koje bi mogli potvrditi vjerodostojnost indeksa i izdati uvjerenje o položenim ispitima Sebije Izetbegović u ovoj visokoškolskoj ustanovi.

Riječ je o fotokopiji indeksa izdanog u Zagrebu 2. ožujka 1993. godine, za koji je utvrđeno da nije vjerodostojan.

Tako u pitanje se sada dovode i magisterij i doktorat Sebije Izetbegović. Sada je upitno i njeno daljnje akademsko napredovanje.

Još je pitanje što će sada uraditi Tužilaštvo Kantona Sarajevo jer je dopis iz Zagreba dokaz da je "školovanje" Sebije više nego sporno i da se opravdano sumnja da je riječ o krivičnom djelu.

Inspekcija je prošli mjesec utvrdila da je za izbor asistenta bila potrebna ukupna prosječna ocjena 8, a iz predmeta za koji se konkurira za asistentsko mjesto 9.

Međutim, Izetbegović je imala prosjek 7,38, a iz predmeta Ginekologija i akušerstvo, za koji je izabrana u zvanje asistenta - 7.

"U periodu kada je imenovana kandidatkinja izabrana u akademsko zvanje asistenta, na Medicinskom fakultetu je bila praksa da se za asistente na određene predmete biraju kandidati koji posjeduju specijalistički ispit iz oblasti na koju se biraju, a što je kandidatkinja Izetbegović posjedovala", rekli su iz tada iz inspekcije.

Kopirati
Drag cursor here to close