Jedinica za Osmicu

Inspekcija: Poništiti diplomu prvog obavještajca u BiH

Mehmedagiću je, navode, odobren upis na treću godinu Fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za stjecanje više stručne spreme na Pravnom Fakultetu u Sarajevu.
Vijesti / Flash | 15. 08. 2019. u 11:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Inspektorat Republike Srpske donio je rješenje kojim se rektoru Uiniverziteta za poslovne studije Radovanu Klincovu naređeno da poništi diplomu izdatu na ime Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno sigurnosbe agencije BiH, i da u Službenom glasniku Srpske ovu diplomu proglasi ništavnom, piše današnji Euroblic. Informacija je potvrđena i za BHRT.

Odluka čeka godišnji odmor

Srna prenosi kako je Inspektorat Republike Srpske donio 5. kolovoza rješenje o poništenju diplome koja je izdana 21. rujna 2007. godine.

Rektor Uiniverziteta za poslovne studije Radovan Klincov ističe da je rukovodstvo ustanove na kolektivnom godišnjem odmoru do 20. kolovoza.

''Nakon toga ćemo vidjeti ako budemo dobijali poštu ili slično, vidjet ćemo ima li i ta pošta, i ako bude nešto, mi ćemo se oglasiti. Nama je u prvom planu naša ustanova, a mene ne zanima ničije ime i prezime'', rekao je Klincov.

Tvrdi i kako je procedura takva da je inspekcija prvostupanjski organ, a da se diploma poništava samo sudskom odlukom, mada se u rješenju prosvjetne inspekcije jasno navodi da žalba ne odlaže izvršenje ovog rješenja.

Kako je Osmica došao do diplome

Srna piše kako Mehmedagiću u studenom ove godine ističe mandat na čelu obavještajne agencije.

Agencija prenosi i kako je početkom godine Tužiteljstvo BiH pokrenulo istragu o lažnim diplomama i tada su zatražili od svih sigurnosnih agencija da dostave diplome o završenom obrazovanju. Sve sigornosne agencije su dostavili te podatke, osim OSA-e, navodi Srna.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je za Euroblic da kako je Osmica došao do diplome, da je tako došao i do položaja i tako se ponaša na mjestu gdje radi.

''To je zaokružen obrazac ponašanja u stjecanju diplome i načinu na koji radi, zato nam je ovakva situacija u sigurnosnom sektoru. Svi koji se nešto pitaju koristili su se raznim nelegalnim poslovima da bi došli do diplome ili položaja'', istaknuo je Stevandić.

Uključivanje policije

Dodao je kako očekuje da se u ovaj slučaj uključi policija, ali i da je Mehmedagić čovjek od povjerenja lidera SDA Bakira Izetbegovića.

Euroblic je, piše Srna, imao uvid u rješenje koje je donijela prosvjetna inspekcija, gdje su do detalja objašnjeni propusti u diplomi koju je na ovom sveučilištu stekao Osman Mehmedagić Osmica još 2007. godine.

Navode da su republički prosvjetni inspektori na osnovu zahtjeva Tužiteljstva BiH izvršili kontrolu na Univerzitetu za poslovne studije.

Greške u prijavnicama

Mehmedagiću je, navode, odobren upis na treću godinu Fakulteta i priznata diploma o završenom studiju za stjecanje više stručne spreme na Pravnom Fakultetu u Sarajevu. Međutim, ono što je problem je to što su mu diferencijalne ispite priznali profesori koji nisu bili imenovani za to. Utvrđeno je i da su mu priznati neki ispiti, a da je zatim ponovo polagao te iste predmete, pa je inspektorima ostalo nejasno je li mu ispit priznat ili je polagao.

Kako se dodaje, uvidom u prijave za polaganje ispita koje glase na ime Osman Mehmedagić, utvrđeno je da sadrži nedostatke. Oni su utvrdili da je na čak 14 prijava za polaganje ispita uočeni nedostaci. Skoro ni na jednoj prijavi nije naveden datum polaganja ispita, ne nekim prijavama nisu ispunjeni ni podaci koje treba napisati profesor, kao ni koliko puta je polagan ispit.

Osmica je, ističe Srna, poznat po tome što je tijekom rata bio u osiguranju Aliji Izetbegoviću, a dovođen je i u vezu s ratnim zločinima i ubistvima Srba u Sarajevu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close