Optužbe oporbe

Srbijanski ministar policije krivotvorio diplomu

Kaznene prijave su, kako je rečeno u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji SZS-a, podnijete Odjelu za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu i protiv odgovornih osoba na privatnom Megatrend sveučilištu.
Vijesti / Svijet | 08. 07. 2019. u 20:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Oporbeni Savez za Srbiju (SZS) predao je Višem tužiteljstvu kaznenu prijavu protiv srbijanskog vicepremijera i ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića zbog falsificiranja dokumenata o završenom fakultetskom obrazovanju i zatražio istragu, ukazujući na primjer Hrvatske koja "preispituje sve diplome u svom prosvjetnom sustavu“.

Kaznene prijave su, kako je rečeno u ponedjeljak na tiskovnoj konferenciji SZS-a, podnijete Odjelu za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu i protiv odgovornih osoba na privatnom Megatrend sveučilištu, prenosi Hina.

Istodobno, Ministarstvu prosvjete upućen je zahtjev za inspekcijski nadzor na Fakultetu za poslovne studije Sveučilišta Megatrend.

Na akademsku titulu ministra Stefanovića u srbijanskoj je javnosti i ranije skrenuta pozornost kada je dovedena u pitanje autentičnost njegove doktorske dizertacije sumnjom da je falsificirana. Neovisno povjerenstvo Sveučilišta Megatrend je nakon provjere odbacilo zahtjev za poništenje Stefanovićeve doktorske dizertacije.

Autentičnost tog doktorata osporila su trojica znanstvenika iz Srbije koji rade na sveučilištima u Velikoj Britaniji.

Ministra Stefanovića, koji je i visoki dužnosnik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i jedan od bliskih suradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, SZS i konzervativni pokret Dveri optužili su da je počinio kazneno djelo falsificiranja dokumenata podnošenjem zahtjeva prije 15 godina beogradskom fakultetu Megatrendu za nostrificiranje diplome, navodno stečene u jednog britanskoj školi, za koju SZS i Dveri tvrde da ne postoji.

''Stefanović se obratio Megatrendu da mu nostrificira diplomu koju je, navodno, stekao po obrazovnom sustavu Velike Britanije na školi koja se zove 'Megatrend International Expert consortium limited' koja u Engleskoj nikada nije bila registrirana za obrazovanje'', ustvrdio je danas pred novinarima jedan od osnivača SZS-a i predsjednik nedavno formirane Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.

On je naglasio kako je temeljem te činjenice „jasna neistina“ Stefanovićeva tvrdnja da je završio Megatrend International Expert consortium limited, te da je time počinio kazneno djelo falsificiranja.

Od Stefanovića se očekuje, rekli su vođe SZS-a da, ako je zaista završio tu školu, to i dokumentira – studentskom vizom ili na neki drugi način, dokazujući gdje je polagao ispite, tko su mu bili profesori “i ostalo“.

S obzirom da su Dveri još prije dva tjedna u javnost pustili informaciju o sumnji u falsifikat, vođa tog pokreta Boško Obradović ocijenio je da nadležne institucije i ministar Stefanović ne reagiraju jer se nastoje „srediti papiri“ kojim bi se dokazala vrijednost sporne diplome, ali da se i to može utvrditi vještačenjem.

U SZS tvrde kako Stefanovićev slučaj „nije jedini“, te da su brojne osobe iz političkog života stjecale sveučilišne diplome, a kad bi se time bavila neka neovisna institucija "vidjelo bi se koliko bi lažnih diploma zapravo bilo u javnom sektoru Srbije".

''Ponovilo bi nam se ono što se nedavno dogodilo u Hrvatskoj, koja je krenula preispitivati sve diplome u svom prosvjetnom sustavu'', rekao je Obradović.

On je ukazao da je u Hrvatskoj „više stotina ljudi podnijelo ostavke ili dalo otkaze“ jer nisu željeli da njihove diplome dođu pod lupu javne istrage. Slično bi se, tvrdi Obradović, dogodilo i u Srbiji ako se započne provjeravati validnost diploma i doktorata, a to je "jedini način da se vrati povjerenje u srbijanski prosvjetni sustav".

Prema podatcima iz siječnja 2019., Srbija je izgubila dva boda i pala za 10 mjesta u odnosu na prethodnu godinu na listi Indeksa percepcije korupcije, te se i dalje smatra zemljom „u kojoj je razina korupcije visoka“, podatci su koje je početkom ove godine objavila organizacija „Transparency International“ (TI). Ta organizacija već 24 godine mjeri Indeks percepcije korupcije kroz mišljenja i dojmove o korumpiranosti državnih dužnosnika i javnih službenika onih koji sa njima posluju.

Taj indeks se na skali izražava od 0 (veoma raširena korupcija) do 100 (bez korupcije), a Srbija je u odnosu na 2018. pala za dva mjesta i s indeksom 39 sada je na 87. mjestu među 180 zemalja i teritorija u kojima je mjeren indeks percepcija korupcije. Na istoj poziciji bila je i 2012. godine, od kada je na vlasti Srpska napredna stranka.

Kopirati
Drag cursor here to close