Stanislav Baja Kraljević

General Sopta na obljetnici oslobođenja vojarne u Mostaru: ''Čuvajmo slobodu''

Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulih branitelja Stanislava Baje Kraljevića i Mije Babića.
Vijesti / Flash | 09. 06. 2023. u 10:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru je danas obilježena 31. obljetnica oslobođenja vojarne Stanislav Baja Kraljević.

Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomen obilježja poginulih branitelja Stanislava Baje Kraljevića i Mije Babića, nakon čega se okupljenima obratio umirovljeni general Stanko Sopta.

Foto: Bljesak.info / Obljetnica oslobođenja vojarne Stanislav Baja Kraljević

''Opet smo se ovdje nakon 31 godinu okupili, grlimo i pozdravljamo se, sa tugom i sjetom sjećamo se slavnih dana, dana ljubavi, dana žrtve, zora slobode...Ponosni smo na njih, ponosni smo i zahvalni Bogu što nam je dao snage svjedočiti ljubav kroz patnju i žrtvu, a ponosni smo i na naše prijatelje i suborce koji su darovali živote, jer njihova ljubav bijaše bezgranična'', rekao je.

Stanislav Baja Kraljević rođen 13.11.1970. godine u Širokom Brijegu, od majke Ive Slišković i oca Gojka, Mijo Babić, rođen 3.12.1968. u Prisadama u Doboju, od majke Ivke i oca Nikole.

Foto: Bljesak.info / Obljetnica oslobođenja vojarne Stanislav Baja Kraljević

''Danas bi Stanislav imao 53, a Mijo 55 godina. Oba poginuše ovdje, 11.6.1992. godine, oslobađajući Hercegovinu, svoj hrvatski narod, svoju hrvatsku grudu, od srpsko-jugoslavenskog okupatora i komunističkog zla, od kokarde i petokrake, pod kojima bijasmo 74 i 47 godina, do tada, 1992. godine. Na dan pogibije Stanislav je imao 22, a Mijo 24 godine. Tih zora i dana lipnja 1992. godine, rađala se sloboda, a za nju je ginula hrvatska mladost. Njih 68 od 7. do 26. lipnja'', dodao je Sopta.

Okupljene je zamolio i da minutom šutnje odaju počast majci Stanislava Baje Kraljevića.

Foto: Bljesak.info / Obljetnica oslobođenja vojarne Stanislav Baja Kraljević

''Sve ove godine s nama su ovdje bili, svjeću zapalili, i Bogu se molili za pokoj njihovih duša, majka Iva i otac Gojko našeg viteza Stanislava. No ovaj put majke Ive nema s nama. Dragi Bog je pozvao k sebi i svom sinu Stanislavu. Nedotaje nam njen utješni pogled pun vjere i nade. Ostavila nam je duboko sjećanje na ljubav kojom majka oplakuje sina. Dragi Gojko, velika hvala tebi i tvojoj Ivi, od nas prijatelja i suboraca, sa kojima je u boju bio Stanislav'', rekao je Sopta.

Usporedio je, na kraju, rat u BiH, sa okupacijom Ukrajine.

Foto: Bljesak.info / Obljetnica oslobođenja vojarne Stanislav Baja Kraljević

''Vrijeme neumitno teče, mi se mijenjamo, svijet se mijenja, no jedan ideal koji je čovjeku dao Bog, je ideal slobode. On čovjeka potvrđuje, on mu daje priliku da u punini razvija darove i njima oplemenjuje svijet. Bez slobode, svijet je jedna velika tamnica, kojom vladaju nasilnici. Danas svjedočimo da jedan takav nasilnik želi pokoriti ukrajinski narod. Neće uspjeti u zlu naumu, jer majke su rodile sinove koji sanjaju slobodu, koji za nju žrtvu prinose. Majke su pobjednici. One rađaju slobodu. Čuvajmo slobodu'', zaključio je Sopta.

Po završetku govora služena je sveta misa za pokojne branitelje u kapelici sv. Ivana Krstitelja

Kopirati
Drag cursor here to close