aktivnosti u tijeku

I BiH želi ući u europsku zajednicu civilnih zaštita: Uvođenje broja 112 za hitne slučajeve

Vijesti / Flash | 13. 12. 2015. u 12:56 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Imajući u vidu da je prema izvještaju Europske komisije o napretku BiH, država najmanje napredovala u pogledu uvođenja Operativnog centra 112, Federalna uprava Civilne zaštite sa drugim nadležnim institucijama provodi aktivnosti da BiH uđe u europsku zajednicu civilnih zaštita.

BiH je, uz Albaniju, jedina zemlja koja u Europi nije uvela jedinstveni europski broj za hitne slučajeve 112. Ovo je potvrdio direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak navodeći da se postojeći brojevi 122, 123, 124… trebaju zamijeniti brojem 112.

S obzirom da na nivou države ne postoji ta operativna nadležnost sve aktivnosti su spuštene na nivo entiteta i županija. Nadležnost vatrogasnih službi, kao i službi hitne pomoći je na nivou županija.

''Federalni stožer civilne zaštite formirao je radnu grupu za izradu studije uvođenja Operativnog centra 112 na području Federacije BiH, u kojoj su imenovani međunarodni ekspert za oblast zaštite i spašavanja u domeni operativnih centara Mirnesa Softić, bivši šef Operativnog centra BiH Željko Dugonjić i direktor Civilne zaštite HNK Eugen Ćubela'', kazao je Solak.

Ta studija će poslužiti da se točno ddfinira šta treba sadržavati operativni centri (opremu, radna mjesta i sl.), kojih će biti deset u županijama i jedan u Federaciji BiH.

''Vidjet ćemo hoće li neke županije između sebe praviti sporazume da dva centra zamijene s jednim. To pitanje će biti ostavljeno županijama'', dodaje Solak. Do kraja 2016. godine planirano je da sve aktivnosti na uvođenju Operativnog centra 112, koje se rade u suradnji sa Ministarstvom sigurnosti BiH, budu završene.

''U ovoj instituciji postoji operativni centar, koji bi se i dalje bavio međunarodnom suradnjom to jest koordiniranjem za međunarodnu pomoć '', kaže Solak. Važnost operativnih centara vidi u činjenici da u BiH oko milijun poziva godišnje bude upućeno hitnim službama, što ne uključuje periode vremenskih nepogoda. Većina tih poziva ide prema hitnim službama i vatrogascima, a manji dio prema policiji.

''Sa uvođenjem operativnih centara točno bi se znao raspored operativnih jedinica zaštite spašavanja. U tom slučaju došlo bi do veće sigurnosti građana, imali bi veći odziv u slučaju elementarne nesreće ili neke druge. Za sada građani u situacijama ako se neko izgubi na planini moraju okrenuti četiri, pet brojeva telefona '', rekao je Solak.

Zaključio je da se za rad centara i konačno uvođenje jedinstvenog europskog broja za hitne slučajeve 112 potrebno osigurati financijska sredstva kroz proračune i donacije, poručujući da su Europska unija i UNDP istaknuli da će kroz svoje projekte podržati navedene aktivnosti.

Kopirati
Drag cursor here to close