Odgovor Mostaru

Hujdur: Nema povlačenja tužbe bez ispunjenja naših uvjeta

''Na osnovu čega im vjerujemo? Apsolutno nisu uradili ništa za pune tri godine a traže nam povjerenje i da prihvatimo nešto što nema roka. Ovo je naš jedini adut koji imamo ili da izađemo na ulicu, drugu opciju nemamo.''
Vijesti / Flash | 08. 10. 2021. u 15:20 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bez uvjeta koje smo postavili nema povlačenja tužbe. To bi značilo da smo izdali svoje principe i da smo tri godine tu bili nizašto'', kazao je za Bljesak.info Omer Hujdur, predsjednik Građanske inicijative ''Jer nas se tiče'' - komentirajući apel gradonačelnika Marija Kordića koji je tražio da ova Građanska inicijativa povuče tužbu protiv Grada Mostara.

Tužba je pokrenuta zbog plana prilagodbe kojim bi se trebalo riješiti pitanje mostarske deponije Uborak.

Tri godine nije ništa urađeno

Hujdur kaže i kako se  ovaj saziv Gradskog vijeća nije pokazao ozbiljnim, kao ni prethodni - te da tri godine nisu uradili ništa po pitanju nove lokacije.

''Neće da prihvate plan prilagodbe na pet godina, da deponija bude završena i iseljena za pet godina i mi nemamo na osnovu čega prihvatiti njihove zahtjeve. Apsurd je da se nova lokacija, odnosno izmještanje deponije ne veže za plan prilagodbe. Kako ćete izmjestiti nešto ako niste našli gdje ćete izmjestiti. To nema smisla i jedno bez drugog jednostavno ne može'', rekao je predsjednik Građanske inicijative.

Napomenuo je i da su s ovom tužbom blokirane financije, te da je apel Grada Mostara jedan vidi 'pritiska'.

''Mi smo ovom tužbom blokirali sve financije, blokirali smo rješavanje dozvola za deponiju a deponija se puni. Ona je puna ima šest mjeseci. Sam gradonačelnik je rekao da ima mjesta za još jedan mjesec i to prije šest mjeseci, sada možete misliti na što to liči. Onda su prisiljeni da na sve moguće načine prebace teret i pritisak na nas, što nije u redu bez ispunjenja uvjeta koje tražimo.''

Podsjećamo, danas na press konferenciji za medije gradonačelnik Mostara je rekao - kako je ovaj problem, o kojem Grad s udruženjem komunicira već osam, devet mjeseci, jedan od najvećih problema u Gradu Mostaru. 

''U ovom trenutku smo kao Grad stali i čekamo dobru volju Udruženja koje je trenutno oko ovog problema možda najglasnije, da povuku tužbu kako bismo što prije ishodovali dozvole i počeli sanaciju deponije'', rekao je Mario Kordić.

Dodao je i kako nije uspio dobiti povjerenje građana, te da nemaju namjeru kupovati vrijeme, te da su namjere Grada iskrene.

''Dijelom su razumjeli što pokušavamo napraviti i da je plan prilagodbe petogodišnji i da po vremenskoj skali definira radnje. Nažalost, tužba koju je udruženje koju je podnijelo na takav plan prilagodbe nama predstavlja problem jer nam koči čitav proces iako sam ja u startu tražio da zajedno nastupimo jer smatram da je ovo problem svih građana. Dijelom imamo konsenzus da zajedno radimo, ali toliko je veliko nepovjerenje tih ljudi da su odbili povući tužbu na plan prilagodbe jer je to bio moj uvjet jer smatram da ćemo tom tužbom napraviti samo dodatnu štetu sami sebi'', rekao je danas Kordić.

Povjerenje ne postoji

Kaže i kako je plan prilagodbe jasan i provediv te da su pokrenuti i razgovori s kreditorima jer plan prilagodbe vrijedan 4,7 milijuna eura. Na pitanje je li rješenje u spalionici otpada i imali Grad ideje i rješenje po ovom pitanju.

''Jedno od mojih razmišljanja je da je iznalaženje nove lokacije proces koji se ne smije vezati s planom prilagodbe koji predstavlja sanaciju postojećeg lokaliteta'', rekao je Kordić naglasivši kako bi to sav proces produljilo za godinu i pol dana.

No, povjerenje ne postoji. A to je potvrđeno i za Bljesak.

''Na osnovu čega im vjerujemo? Apsolutno nisu uradili ništa za pune tri godine a traže nam povjerenje i da prihvatimo nešto što nema roka. Ovo je naš jedini adut koji imamo ili da izađemo na ulicu, drugu opciju nemamo. Ako povučemo tužbu – onda smo izgubili pregovaračku moć i izgubili smo sve. Jer se ta tužba ne može ponovo pokretati, ovo je sada i u slučaju povlačenja, onda nema te opcije'', objasnio je Hujdur ispred Građanske inicijative ''Jer nas se tiče''.

Kopirati
Drag cursor here to close