'Protuustavno djelovanje'

HRS: U slučaju nametanja 'CTP potvrda', idu kaznene prijave

''Nastavak je to protuustavnog djelovanja tzv. Kriznog stožera Vlade FBiH koji cijelo vrijeme Covid krizom upravlja na „vidjela žaba da se konji kuju“ način.''
Vijesti / Flash | 02. 12. 2021. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon to je Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti pozvalo na uvođenje „cijepljen-testiran-prebolio“ (CTP) potvrda za drugo polugodište tekuće školske godine, priopćenjem se oglasila i Hrvatska republikanska stranka koja navodi kako je to ''nastavak je to protuustavnog djelovanja tzv. Kriznog stožera Vlade FBiH koji cijelo vrijeme Covid krizom upravlja na „vidjela žaba da se konji kuju“ način. ''

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

''Ne samo da je cijelo djelovanje stožera, dokazano, protuustavno nego se kroz stožer kontinuirano pokušavaju derogirati županijske ovlasti i iste prebaciti/centralizirati na Federaciju. Činjenica što hrvatski legitimno izabrani predstavnici u tome aktivno sudjeluju ne znači da će hrvatska politika šutke podnositi sve to. HRS ne samo da će, u slučaju da se obistine najave uvođenja „CTP potvrda“, ponovno podnijeti Apelaciju Ustavnom sudu, nego ćemo podnijeti i kaznene prijave protiv onih koji se usude službeno nametati ovakav vid potvrda. Zašto?

Prvo, Ustavni sud je Odlukom Broj: U-29/09 od 28. 09. 2010. godine utvrdio kako obrazovanje ne spada u nadležnost Federacije niti je dio zajedničkih nadležnosti Federacije i županija. Prema tome, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti ne samo da nema nikakvih ovlasti pozivati županijske ministre obrazovanja, ono ne bi smjelo postojati uopće! Bilo koji županijski ministar obrazovanja koji posluša/ispoštuje preporuku, direktivu ili bilo što od strane ovog nelegalnog ministarstva, sudjeluje u protuustavnom djelu.

Drugo, Članak 177 Kaznenog Zakona FBiH je vrlo jasno dao do znanja kako je kazneno djelo „uskratiti ili ograničiti građanska prava utvrđena Ustavom, na osnovu razlike u političkim ili drugim uvjerenjima, društvenom položaju ili socijalnom porijeklu“. Ukoliko netko to napravi, kaznit će se kaznom zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina.

Prema tome, eventualno uvođenje „CTP potvrda“ ne samo da je protuustavno, nego i kažnjivo zatvorom. Nevjerojatno nam je da tzv. Stožer ove mjere ne utemeljuje na statističkim, znanstvenim i zdravstvenim analizama, nego riječima „svi to rade u okruženju, samo mi nismo“. To upućuje da se ne radi o odlukama znanstvene naravi, nego političke.

Znajući sve ovo, ukoliko se obistine najave iz medija o nametanju/uvođenju CTP potvrda idemo s kaznenim prijavama protiv tzv. Stožera, resornih ministara, ali i ravnatelja škola i svih institucija koje se usude djelovati protuustavno i protuzakonito'', naveli su.

 

Kopirati
Drag cursor here to close