Reagiranje

HRS: Zbog proširenja rudnika iselit će se 70 hrvatskih obitelji

Tvrde kako su u više navrata predstavnici obitelji koje bi se trebale iseliti kontaktirale lokalne i županijske političke vođe hrvatskog naroda.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2021. u 10:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Koalicijski partneri HDZ-SDA planiraju realizaciju otvaranja površinskog kopa rudnika Gračanica u Uskoplju'', objavio je tamošnji ogranak stranke navodeći kako se ''radi ekonomskog rasta planira iseliti hrvatsko naselje Donja Ričice, gdje trenutno živi 70 hrvatskih obitelji, a dodatnih 80 obitelji ima svoje, još uvijek od rata, neobnovljene kuće''.

''Zanimljivo je da je ovaj projekt planiran i spriječen za vrijeme totalitarističke Jugoslavije, a planira se realizirati sada u 'demokraciji'. Tipična borba za interese hrvatskog naroda od strane naših političkih elita'', navodi uskopaljski HRS.

Dodaju kako je Zakonom o financijskoj konsolidaciji rudnika, koje je donijela Vlada FBiH rukama i hrvatskih predstavnika, blizu 300 milijuna KM je otišlo za konsolidaciju rudnika, od čega oko 5 milijuna KM rudniku lignita „Gračanica“ u Uskoplju.

''Uz ovo, ista SDA/HDZ/DF koalicija iz Vlade odobrava dokapitalizaciju ovog rudnika, na osnovu elaborata s kojim se planira proširiti poslovanje na prostor Donje Ričice i Čipuljić-Šumelji, na način otkupljivanja zemlje na navedenim lokacijama, za što je planirano potrošiti dodatnih 8.972.000 KM. 'Otkupljivanje' zemlje znači iseljavanje obitelji koji tu žive, koji bi morali odseliti sa svojih ognjišta. Gle slučaja, sve obitelji hrvatske nacionalnosti. Sve planirano i odlučeno bez provedene javne rasprave i bilo kakvog sudjelovanja predstavnika tih obitelji u cijelom projektu'', navodi HRS.

Tvrde kako su u više navrata predstavnici obitelji koje bi se trebale iseliti kontaktirale lokalne i županijske političke vođe hrvatskog naroda.

''Dobivaju odgovor, citiramo: 'Rudnik na to ima legitimno pravo, a mi se radi dobrog koalicijskog dogovora ne smijemo miješati'.

Drugim riječima, borba za interese hrvatskog naroda u praksi. Ne samo da se hrvatskim rukama i multimilijunskim iznosima financijski konsolidiraju rudnici preko kojih se, po izvješćima Ureda za reviziju, ali i brojnih novinarskih izvješća, financira politička kampanja i koruptivne radnje političkih stranaka, vladajuće hrvatske garniture žele raseliti ono naroda Središnje Bosne što želi ostati, živjeti i raditi u svome domu. Koliko je branitelja palo i krvi proliveno kako bi se očuvala hrvatska naselja u Središnjoj Bosni, da bi se sada u miru za nečije interese prodalo sve. Radi 'dobrog koalicijskog dogovora''', navodi se u priopćenju.

Stranka navodi kako će ''iskoristiti sve pravne lijekove kako bi spriječili ovaj projekt''.

''Ukoliko pravni lijekovi ne pomognu, budite uvjereni da ćemo naći načina kako vas zaustaviti'', navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close