Zahtjev

Hoće li se formirati istražna komisija protiv Heleza?

Zastupnici SNSD-a smatraju da je neophodno formirati parlamentarnu istražnu komisiju koja će ispitati je li ministar obrane Zukan Helez ...
Vijesti / Flash | 27. 10. 2023. u 12:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kolegij Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine i Kolegij tog doma u proširenom sastavu razmatrat će na sjednicama 31. listopada između ostalog i Prijedlog zaključka o osnivanju privremene istražne komisije u vezi sa iznošenjem obavještajnih podataka ministra odbrane BiH Zukana Heleza. Da se ovaj zaključak uvrsti na dnevni red sjednice Predstavničkog doma PS BiH traže zastupnici SNSD-a Sanja Vulić i Milorad Kojić koji su ovaj zahtjev uputili 12. listopada, prenosi Raport.

Istražna komisija

Zastupnici SNSD-a smatraju da je neophodno formirati parlamentarnu istražnu komisiju koja će ispitati je li ministar obrane Zukan Helez u svojim istupima u javnosti kada je naveo da Milorad Dodik, predsjednik RS "planira bijeg iz BiH", te iznoseći tvrdnje da "predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planira niz vodu pustiti Milorada Dodika”, kao i da je “SDA vozila dvojicu delegata u gepeku, pa ih kupila”, zloupotrijebio položaj, te da li je riječ o odavanju tajnih podataka.

U SNSD-u između ostalog smatraju da bi istražna komisija trebala utvrditi i surađuje li ministar obrane BiH s nekom od stranih obavještajnih službi i je li počinio kazneno djelo špijunaže.

Spominjanjem navoda o SDA, očigledno je da SNSD očekuje podršku od zastupnika te stranke njihovom zahtjevu, a zbog toga su vjerovatno tražili da se o njihovom zaključku očituje i Prošireni kolegij kojeg čine predsjednici klubova svih stranaka u Domu, za razliku od Kolegija doma kojeg čine tri člana iz vladajuće koalicije.

Nove turbulencije

Jasno je da će ova tema u Predstavničkom domu PSBiH izazvati nove turbulencije među koalicijskim partnerima, jer teško je za očekivati da će zastupnici Trojke podržati prijedlog o formiranju ove komisije, a što SNSD-u može biti novi povod za dodatne blokade.

No, s obzirom na to da se na sjednici Predstavničkog doma PSBiH 31. listopada očekuje i razmatranje, te davanje suglasnosti za ratifikaciju ugovora o financiranju izgradnje medicinskog kompleksa u Banjoj Luci, koji shodno ugovoru između Bosne i Hercegovine, i Europske investicijske banke predviđa kredit za RS u iznosu od 75 milijuna eura, a ukupna vrijednost projekta je 105 milijuna eura, eventualna neslaganja u vezi s formiranjem komisije ne bi trebala utjecati na eventualni nedolazak SNSD-ovaca na sjednicu Doma.

 

Kopirati
Drag cursor here to close