Posjet Svetoj Stolici

Helez na audijenciji kod Pape

Poslije same audijencije, ministar Helez je razgovarao s papom te mu zahvalio što je Sveta Stolica uvijek podržavala Bosnu i Hercegovinu te mir i pomirdbu među njenim narodima.
Vijesti / Flash | 20. 09. 2023. u 21:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hrecegovine i ministar obrane Zukan Helez, predvodio je izaslanstvo BiH, koje je, u srijedu 20. rujna 2023. godine u Vatikanu nazočilo općoj audineciji Svetog Oca.

Izaslanstvo u kojem su i zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Slaven Galić i zamjenik načelnika Zajedničkog stožera OS BiH za resurse general-bojnik Gojko Knežević, susrelo se s papom Franjom i najvišim dužnosnicima Vatikana, uključujući i drugog čovjeka u hijerarhiji Vatikana državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina.

Poslije same audijencije, ministar Helez je razgovarao s papom te mu zahvalio što je Sveta Stolica uvijek podržavala Bosnu i Hercegovinu te mir i pomirdbu među njenim narodima. On je posebno zamolio Svetog Oca da iskoristi svoj utjecaj da pomogne i zaštiti suverenost i neovisnost države Bosne i Hercegovine i podupre njen put ka euroatlantskim integracijama, jer taj put nema alternativu za bolju budućnost svih njenih naroda.

Nakon toga, izaslanstvo iz BiH sastalo se s državnim tajnikom Svete Stolice kardinalom Parolinom. U razgovoru koji je trajao 50 umjesto planiranih 20 minuta razmatrani su odnosi BiH i Svete Stolice, vjersko dušobrižništvo u Oružanim snagama BiH, kao i mogućnosti dalje gradnje međusobnog povjerenja u Europi i regiji zapadnog Balkana.

''Sveta Stolica je među prvima uspоstavila diplomatske odnose s BiH i od tada, naši su međusobni odnosi kontinuirano dobri. BiH je jedna od rijetkih europskih država koju su već tri puta posjećivali poglavari rimokatoličke crkve. Papa mi je rekao da moli za sve stanovnike Bosne i Hercegovine te izrazio potrebu za još čvršćom suradnjom među narodima i jačom izgradnjom međusobnog povjerenja, kako zemalja u regiji, tako i u svijetu. Dužnosnici Svete Stolice ohrabrilili su nas da ne posustajemo, već hrabro i vrijedno gradimo naš europski put, uz međusobno poštivanje i uvažavanje višenacionalne prirode Bosne i Hercegovine'', rekao je tim povodom ministar Zukan Helez.

Završavajući službeni posjet Svetoj Stolici, ministar Helez je posjetio i veleposlanstvo BiH u Vatikanu, pri čemu je s uposlenicima veleposlanstva razgovarao o daljim planovima i uvjetima života i rada u Vatikanu, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close