Videokonferencija

Hitno formirati ekspertni i pravni tim koji će zastupati interese BiH u slučaju Trgovska gora

Ministar Košarac informirao je svoje sugovornike o sastancima koje je o ovoj temi imao s veleposlanikom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem, te resornim ministrom Hrvatske Tomislavom Ćorićem.
Vijesti / Flash | 07. 04. 2020. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizirao je danas hitnu videokonferenciju na kojoj se razgovaralo o namjeri Hrvatske da gradi odlagalište za radioaktivni i nuklearni otpad na lokalitetu Trgovska gora, neposredno u blizini granice s BiH.

Na videokonferenciji sudjeovali su ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske Srebrenka Golić, federalni ministar za okolinu i turizam Edita Đapo, članovi parlamentarne grupe ''Zeleni klub'' Saša Magazinović i Jasmin Emrić, kao i načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Sudionici današnje videokonferencije zaključili su da odluka Ministarstva za zaštitu životne sredine i energetike Hrvatske o ustupanju lokacije bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac na upotrebu Fondu za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada nuklearne elekrtane ''Krško'', svjedoči jasnoj namjeri vlasti susjedne zemlje da ne odustaje od izgradnje spornog odlagališta u neposrednoj blizini granice s BiH.

Ministar Košarac informirao je svoje sugovornike o sastancima koje je o ovoj temi imao s veleposlanikom Hrvatske u BiH Ivanom Sabolićem, te resornim ministrom Hrvatske Tomislavom Ćorićem.

Tijekom videokonferencije istaknuto je nadležne institucije na svim nivoima vlasti u BiH imaju jednoglasan stav o neprihvatljivosti odlaganja radioaktivnog otpada u neposrednoj blizini granice, jer bi time bilo ugroženo zdravlje 250.000 stanovnika u 13 općina u slivu rijeke Une, kao i životna sredina. Upozoreno je i da je riječ o ozbiljnom sigurnosnom problemu, budući da se radi o vrlo trusnom području. 

Na videokonferenciji zaključeno je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u narednih nekoliko dana dostaviti sveobuhvatnu informaciju Vijeću ministara BiH, u kojoj će zatražiti da kroz institucionalno djelovanje bude formiran koordinacioni tim, te ekspertna i pravna grupa koje će se baviti ovim otvorenim bilateralnim pitanjem s Hrvatskom, kao i da se u svakoj projekciji budžeta institucija BiH planiraju sredstva rad spomenutih grupa. Zaključeno je i da je neophodno da sve nadležne institucije pojačaju diplomatske aktivnosti u cilju sprječavanja Hrvatske da predmetnu lokaciju odredi kao konačnu za skladištenje radioaktivnog otpada, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Kopirati
Drag cursor here to close