Općina Stari grad

Helez dobio zahvalnicu - Sloboda u kojoj mi danas uživamo nije besplatna

Predstavnici udruženja boraca ''Bosnae – Zelene beretke'', ministru Helezu su uručili zahvalnicu za suradnju, pomoć i podršku koju pruža ovom udruženju.
Vijesti / Flash | 11. 06. 2024. u 12:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i ministar obrane BiH, Zukan Helez, posjetio je općinu Stari grad povodom obilježavanja Dana Zelenih beretki, 10. lipnja 2024. godine.

Ovom prilikom, predstavnici udruženja boraca ''Bosnae – Zelene beretke'', ministru Helezu su uručili zahvalnicu za suradnju, pomoć i podršku koju pruža ovom udruženju.

Ministar Helez je iskoristio priliku da se zahvali kako kaže ''najhrabrijim sinovima Bosne i Hercegovine, pripadnicima Zelenih beretki koji su stali na prvu liniju i goloruki branili svoj grad i svoju državu Bosnu i Hercegovinu te na taj način dali nemjerljiv doprinos u odbrani od agresije''.

''Sloboda u kojoj mi danas uživamo nije besplatna, cijenu smo platili krvlju i životima šehida i poginulih boraca'', naglasio je Helez.

Također, ministar se osvrnuo na nedavno usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici u UN, te tom prilikom rekao: ''Prva rečenica Ustava BiH kaže da je Bosna i Hercegovina sa aspekta međunarodnog prava država nasljednica međunarodnopravnog subjektiviteta Republike Bosne i Hercegovine, zemlje sa tisućugodišnjom tradicijom i povijesti. Nikada neće biti nikakve secesije, nikakvog razdruživanja. Oni koji misle da hoće, svoje zablude platit će dugoročnim siromaštvom i izolacijom. Mnogo jači igrači su polomili zube napadajući BiH. Oni koji danas rade protiv BiH trebaju nešto naučiti iz prošlosti. Pozivam ih da našu domovinu nastavimo razvijati kao demokratsku državu, članicu Europske unije i NATO saveza''.

''Bosna i Hercegovina je domovina svih nas, dovoljno velika za sve nas. Učinimo je državom u kojoj će svaki čovjek na svakome njenom pedlju imati jednaka prava te ugodno živjeti od svoga rada'', istaknuo je ministar Helez.

Inače, Helez se sa zamjenicima sastao se 11. lipnja 2024. godine sa specijalnim izaslanikom britanskog premijera za Zapadni Balkan Sir Stuartom Peachom.

Tijekom sastanka, ministar Helez je gospodina Peacha informirao o tekućim izazovima s kojima se suočavaju Ministarstvo odbrane (MO) i Oružane snage BiH (OS BiH) zbog neusvajanja proračuna za 2024. godinu.

Helez je naglasio da ovaj problem značajno otežava izvršavanje zakonom propisanih zadataka i misije MO i OS BiH.

Ministar Helez je istaknuo izuzetnu saradnju između MO i OS BiH i Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, te se zahvalio na njihovom kontinuiranom interesovanju za Bosnu i Hercegovinu i
podršci u realizaciji brojnih projekata koji jačaju odbrambene kapacitete zemlje. Također
naglašena je važnost britanske podrške u oblastima rodne ravnopravnosti unutar projekta ''Žene, mir i sigurnost'' i izgradnji integriteta u sistemu obrane BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close