Osumnjičeni za ubojstvo Vlade Šantića

Hamdija Abdić Tigar pušten na slobodu

Tužiteljstvo USŽ Abdića i druge ne tereti za kazneno djelo ratni zločin, već kazneo djelo ubojstva generala HVO Vlade Šantića.
Vijesti / Flash | 12. 12. 2017. u 18:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Županijski sud u Bihaću odbio je prijedlog Tužiteljstva USŽ za određivanje mjera pritvora Hamdiji Abdiću i drugima u predmetu ubojstva generala HVO Vlade Šantića i oni su pušteni slobodu, potvrdila je za Klix.ba Fata Nadarević, predsjednica suda.

Hamdija Abdić, Dedo Karabegović, Jasmir Topal, Enver Keranović i Ramiz Bajramović privedeni su danas u Tužiteljstvo USŽ iz prostorija Federalne uprave policije, a ročište u Županijskom sudu počelo je u 14:30 sati.

Kako je za Klix.ba potvrdila Nadarević, prijedlog Tužiteljstva za određivanjem mjere pritvora osumnjičenim Sud je odbacio i oni su pušteni na slobodu.

Hamdiju Abdića, nekadašnjeg zapovjednika 502. viteške brigade Petog korpusa Armije BiH i četvoricu osumnjičenih jučer su, po naredbi Tužiteljstva USŽ, lišili slobode pripadnici Federalne uprave policije (FUP) zbog sumnje da su umiješani u ubojstvo generala HVO Vlade Šantića, koje se dogodilo u noći 08. na 09. ožujak 1995. godine u Bihaću. Od te noći, Šantiću se gubi svaki trag.

Prema ranije objavljivanim, ali nepotvrđenim podacima, Šantić je u večernjim satima 8. ožujka doveden u Hotel Sedra u Cazinu, gdje je prvo pretučen, a kasnije ubijen sa četiri hica u naselju Kostela u Bihaću. Šantićevo tijelo nakon toga je, navodno, bačeno u bačvu u koju su doliveni benzin, nafta i razrjeđivač te je zatim bačva odnesena na deponiju na Grabežu. Prema drugoj verziji, Šantićevo tijelo je nakon ubojstva bačeno u rijeku Unu.

U poslijeratnom razdoblju provedeno je nekoliko istraga zbog ubojstva Šantića, no nijedna nije rasvijetlila slučaj do kraja.

Federalna uprava policije (FUP), početkom 2014. godine, a na osnovu izjave zaštićenog svjedoka koji je tvrdio da se posmrtni ostaci Šantića nalaze u bačvi na Grabežu, obnovila je istragu u ovom predmetu.

Ubrzo su izvršena iskopavanja, pa je na obližnjem lokalitetu pronađena bačva sa karboniziranim ostacima jedne osobe. Ipak, DNK analizom se nije moglo skoro ništa uraditi, jer su posmrtni ostaci bili previše oštećeni. Iste godine, FUP-ovi istražitelji pronašli su tragove Šantićeve krvi kod hotela Sedra, nakon čega je podnesena kaznena prijava protiv Hamdije Abdića i nekoliko njegovih suboraca.

Tužiteljstvo USŽ Abdića i druge ne tereti za kazneno djelo ratni zločin, već kazneo djelo ubojstva generala HVO Vlade Šantića.

Kopirati
Drag cursor here to close