2021.

Gradonačelnik Mostara: Uvijek može bolje, ali ja sam zadovoljan

Kordić je oojasnio i da u Mostaru ''nemate luksuz baviti se samo jednom temom, nego mnogo njih obzirom na zapuštenost godinama''.
Vijesti / Flash | 23. 12. 2021. u 15:22 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ovo jeste izazovna godina bila, imali smo puno posla nakon osam godina nepostojana Gradskog vijeća. Uvijek se može bolje i više, ali ako me pitate jesam li zadovoljan – onda mogu reći da jesam. Puno Odluka smo donijeli, sad nam valja u 2022. sve te Odluke implementirati da zažive i da se počnu primjenjivati'', kazao je prvi čovjek Mostara u pauzi održavanja 16. sjednice Grdaskog vijeća u četvrtak 23. prosinca.

Aerodrom Mostar

Pojasnio je i da u Mostaru ''nemate luksuz baviti se samo jednom temom, nego mnogo njih obzirom na zapuštenost godinama''. Kordić se osvrnuo i na temu Zračne luke Mostar, te izrazio optimizam.

''Aerodrom je vječita tema u Mostaru od početka mandata. I ja imam osjećaj da idemo u dobrom smijeru. Za pokretanje Aerodroma trebaju vrlo ozbiljna financijskih sredstva i uz sve druge probleme u javnim poduzećima, izazovno je bilo naći mogućnosti za svako poduzeće da im pomognemo i da stanu na noge. Sa Županijom ste vidjeli to da smo potpisali jedan Sporazum u kojem rješavamo jedan stari dug koji je napravljen na konto najma a što je u vlasništvu Grada Mostara. Mislim da je win-win situacija. I plan nam je da ukoliko ne bude nekih otežavajućih okolnosti oko covida, potpomoći Aerodrom Mostar da letovi krenu konačno'', naglasio je gradonačelnik.

Odluka o legalizaciji

Problem predstavlja i Javna uprava ali i još mnogo toga, naveo je Kordić.

S tim u vezi Salem Marić je govorio o Odluci o postupku i uvjetima za legalizaciju građevina izgrađenih bez pravomoćnog odobrenja za gradnju. Kazao je i da je prva Odluka bila dobra, ali da su u praksi uočene manjkavosti, te da je odlučeno da se donese nova.

Foto: Bljesak.info / Salem Marić i Mario Kordić

''Kada je riječ o Odluci o legalizaciji, imali smo dosta proširenih sastanaka u koje su bili uključeni ljudi iz struke po pitanju urbanizma. Prvu Odluku smo donijeli u nadi da je dobra. Ali podnošenjem zahtjeva od strane zainteresiranih stranaka za rješavanje pitanja legalizacije, uočen je niz manjkavosti te Odluke.Zato je prijedlog Odjela za urbanizam i gradonačelnika da se ide u novu Odluku jer bi izmjene prelazile preko 50 posto postojeće Odluke, a po Poslovniku trebamo donijeti Odluku a ne izmjene i dopune. Manje je bitno kako se zove, da li je nova Odluka, ili je izmjena i dopuna'', rekao je predsjedatelj GV Mostara Salem Marić.

Kada je u pitanju ta Odluka, dodao je kako ih oavezuju još dvije stvari, a riječ je o donošenju Odluke o subvenciji ugroženih kategorija stanovništva i načinu plaćanja.

''Dali smo obvezu gradonačelniku da u roku od 30 dana dostavi tu odluku i tada će se ona sigurno u potpunosti moći primjenjivati'' - poručio je predsjednik Gradskog vijeća.

Kordić je dodao i kako Grad trenutno nema popis objekata za legalizaciju, te da znaju samo da riječ o velikom broju objekata.

Olimpijski bazen

Obzirom na povijesni uspjeh plivačice iz Mostara Lane Pudar i pitanja izgradnje olimpijskog bazena, gradonačelnik je rekao da ''izgradnja nije jednostavna, ali da će se iznaći mogućnost''.

''Što se tiče olimpijskog bazena u Mostaru, dosta sam ovih dana govorio o tome. U proračun smo stavili i novac za projektnu dokumentaciju i bavimo se tom temom. Nažalost, nije izgradnja najjednostavnija stvar na svijetu pogotovo uz sve probleme koje imamo u Mostaru, kad su u pitanju financije i javna poduzeća. Siguran sam da ćemo sljedeće godine iznaći mogućnost i početi s izgradnjom'', objasnio je Mario Kordić.

Predsjedatelj Gradskog vijeća najavio je i još jednu sjednicu do kraja ove godine.

''Ostalo je pitanje Statuta Grada Mostara, da to riješimo. Nadam se da ćemo i to brzo doći i da ćemo do kraja godine usvojiti proračun Grada Mostara. Bilo je mjeseci kad smo imali 2-3 sjednice GV i postoji dobro raspoloženje za rad'', rekao je Marić.

Marić pozvao medije da obiđu njegov ured koji nema tepiha

''Zahvaljujem se na ozbiljnim pitanjima, i nije bilo pitanja o ćilimu, odnosno tepihu pa vas pozivam da obiđete Ured predsjednika GV i da vidite da nema tepiha, ali da tepih treba biti. To je jedini Ured koji  nije opremljen. Koliko će koštati, to službe nabavljaju – ali će biti isti kao kod gradonačelnika i u onoj drugoj sali'', napomenuo je Salem Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close