Lokacija Lakišića harema

Mostar - Postavljena tabla izgradnje centra Mevlana, Grad odgovara: To je provokacija

Postavljena je gradilišna tabla na kojoj piše da su naručitelji projekta ''Mevlana'' Medžlis Islamske zajednice Mostar i Muftijstvo mostarsko.
Vijesti / Flash | 24. 02. 2024. u 14:59 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Mostaru, na lokaciji oko koje se mnogo pisalo i govorilo u proteklom periodu, a gdje se trenutačno gradi nova zgrada Hrvatskog narodnog kazališta - postavljena je tabla s izgledom projekta Interkulturnog centra ''Mevlana''.

Grad tvrdi da se radi o protupravnim radnjama

Kako piše na gradilišnoj tabli, investitori odnosno naručitelji ovog projekta su Medžlis Islamske zajednice Mostar i Muftijstvo mostarsko.

Naveden je i rok za planirani period izvođenja radova, a to je 2024.-2025. godina.

Na postavljanje ove table reagirali su iz Grada Mostara.

''Ovakav oblik djelovanja je klasičan primjer provokacije i protupravnih radnji. Na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za objekt čiji naziv je vidljiv ma protupravno postavljenoj tabli. Daljnje radnje će biti poduzete kako bi se nelegalna tabla uklonila s lokacije gradskog parkinga'', rečeno je za Bljesak.info.

Reagiranje ef. Dedovića

Naime, radi se o lokaciji zbog koje su ranije više puta reagirali iz Medžlisa IZ Mostar i zbog koje je održano niz prosvjeda, s tvrdanjama da se radi o ''nelegalnoj gradnji zgrade HNK na nekadašnjem lokalitetu Lakišića harema''.

Muftija mostarski Salem ef. Dedović je ranije izjavio, kako je ovo pitanje ''od iznimnog značaja za dostojanstvo, slobodu i prava Bošnjaka u gradu Mostaru kao njihovom višestoljetnom političkom, kulturnom i vjerskom centru za hercegovačku regiju''. Rekao je i da ''harem uzurpiran''.

No, nakon više održanih prosvjeda, 6. srpnja 2023. sastali su se muftija Dedović i gradonačelnik Mario Kordić, te je objavljeno kako je gotovo s prosvjedima.

Ružna priča koja nikome nije trebala

Gradonačelnik Mario Kordić ranije je izjavio kako se oko ovoga pitanja nepotrebno podižu tenzije u Mostaru te je ustvrdio kako nema ništa sporno oko gradnje zgrade HNK Mostar.

Podsjećamo i da je u tijeku izgradnja nove kazališne zgrade, a ravnatelj HNK Ivan Vukoja istaknuo je, kako zapravo, činjenično i pravno ne postoji nikakav problem.

''Na lokalitetu gdje se gradi HNK Mostar ne postoji Lakišića harem, odnosno grobište. Ako je tu nekad i bilo groblje, od 1884. to groblje je ekshumirano, svi dijelovi i posmrtni ostaci koji su tu eventualno bili premješteni su na neke druge lokalitete", kazao je Vukoja u studenom 2023.

Dodao je i kako je sve ovo ružna priča koja nije trebala ni Medžlisu Islamske zajednice, ni HNK-u Mostar, niti ovom gradu. 

Kopirati
Drag cursor here to close