GEDNAP test

Forenzičari FUP-a položili test

Federalna uprava policije je uspješno položila GEDNAP test – certifikaciju iz oblasti DNK analiza
Vijesti / Flash | 27. 03. 2023. u 14:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Ilustracija

Odsjek za DNK istraživanja i vještačenja, Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja, Federalne uprave policije još jednu godinu za redom je sudjelovao i uspješno položio GEDNAP test ispitivanja stručnosti (eng. Proficiency testing), što potvrđuje činjenicu da je navedeni Odsjek jedan od europskih forenzičnih laboratorija, koji je certificiran od strane ''Njemačke udruge za kontrolu kvalitete rada forenzičnih laboratorija u Europi'', navodi se u priopćenju FUP-a.

Naime, Odsjek za DNK istraživanja i vještačenja, Federalne uprave policije se prijavio za testove GEDNAP 64 i GEDNAP 65, a navedeni testovi se sastoje od identifikacije tragova, genotipizacije, biostatističke analize i dekonvolucije genotipa iz miješanih DNK profila na osnovu statističke vjerojatnoće.

Za identifikaciju tragova dostavljena su po četiri traga za svaki test za koje je bilo potrebno utvrditi o kojim tragovima je riječ, a zatim se vršila DNK analiza navedena četiri traga i tri nesporna traga. Navedena DNK analiza je podrazumijevala određivanje genotipa za autosomalne STR lokuse Y-STR vezane lokuse (uz korištenje kitova s različitim brojem lokusa, različitih proizvođača, a sve u cilju obrade većeg broja lokusa i provjere rezultata).

Pored navedenog, Odsjek se prijavio i za biostatističku analizu, točnije na osnovu zadataka poslanih našim stručnim kadrovima, koji su postavili odgovarajuće hipoteze i izračunali LR vrijednosti, a zatim su izračunali i druge tražene vrste biostatističke analize: P(I), P(E) i RMNE.

Svi zadaci kojima je pristupio Odsjek su uspješno položeni s apsolutnom točnošću. Na ovaj način, rezultati rada prihvaćeni su kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Europi, što još jednom dokazuje o izuzetnoj stručnosti i velikom iskustvu službenika Odsjeka za DNK istraživanja i vještačenja, Centra za forenzička ispitivanja, vještačenja i istraživanja, Federalne uprave policije.

Kopirati
Drag cursor here to close