78 kadeta

FUP dobio novi kadar

Prijemom mladih kadrova znatno će se ojačati ljudski resursi Federalne uprave policije koja je do sada bila popunjena s oko 68%, te će se novom snagom dobiti i nova dimenzija i kvaliteta.
Vijesti / Flash | 20. 12. 2021. u 13:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas, 20.12.2021. godine održana ceremonija povodom prijema 78 kadeta na Policijsku akademiju u činu policajac, a na osnovu sprovedenog poslijednjeg Javnog natječaja za izbor policijskih službenika u činu ''policajac'' i u činu ''mlađi inspektor'' u Federalnoj upravi policije.

Ovim događajem kadeti službeno kreću sa osnovnom obukom u trajanju od osam mjeseci, te će nakon uspješnog okončanja iste zasnovati radni odnos u Federalnoj upravi policije, na način da će biti raspoređeni na radna mjesta koja su predviđena za popunu predmetnim natječajem. Prijemom mladih kadrova znatno će se ojačati ljudski resursi Federalne uprave policije koja je do sada bila popunjena s oko 68%, te će se novom snagom dobiti i nova dimenzija i kvaliteta kada je u pitanju ovaj policijski organ u borbi protiv najozbiljnijih vidova kriminala.

Bitno je istaći da je ovaj konkurs bio posebno karakterističan u odnosu na sve ostale do sada sprovedene konkurse, obzirom da je navedena procedura uspješno provedena i okončana u veoma kopleksnim i otežanim uvjetima, a u doba globalne pandemije izazvane virusom COVID-19. Naime, testiranja su se obavljala u znatno otežanim okolnostima obzirom da su se morale ispoštovati sve naredbe i preporuke kriznih stožera što je zahtijevalo znatno više vremena, napora i uloženog truda kako od strane Komisije za izbor, tako i samih kandidata.

Bez obzira na navedeno natječajna procedura je uspješno i na najvećem profesionalnoj razini i okončana, te su izabrani najuspiješniji kandidati, na način da su tijekom cjelokupnog procesa ostvarili najbolje rezultate na svim testovima, te postali polaznici obuke na Policijskoj akademiji.

Za vrijeme trajanja konkursne procedure Federalna uprava policije se susretala sa različitim vrstama neutemeljenih medijskih pritisaka u vezi istog. Razne hiperbole, neistine i poluprovjerene informacije u opisima Federalne uprave policije, te diskreditacija njenih službenika dešavanja su sinhronizovano u vrijeme političkih nasrtaja na teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine. Ovakvi napadi su nanosili neizmjernu štetu Federalnoj upravi policije, njenoj esencijalnoj svrsi i jednom od garanta sigurnosnog aspekta kako u Federaciji, tako i na razini države Bosne i Hercegovine. Federalna uprava policije na takve nasrtaje nije obraćala pozornost nego je ostala posvećena i istrajna u svom radu na čuvanju sigurnosti građana Bosne i Hercegovine, te obavljanju poslova iz svog domena, a koji se tiču učinkovitijeg rada i kadrovskog jačanja ove institucije.

Federalna uprava policije se zahvaljuje kadetima na razumijevanju i istrajnosti u vezi sa početkom obuke, a posebno njihovim porodicama koje su tokom cjelokupnog procesa pružale podršku sa željom da se uspješno okonča natječajna procedura, započne obuka, a u konačnici zasnuje radni odnos baš u ovoj instituciji, koja sve ove godine ima nastojanja da bude održiva, snažna i profesionalna samo sa jednim ciljem i svrhom da se uvijek predano zalaže za održavanje i unaprijeđenje mira i sigurnosti. Da bi se postiglo navedeno ključni faktor za stabilnost jedne države je sigurnost, a sigurnost možemo postići prvenstveno kroz unaprjeđenje, osnaživanje i razvoj ljudskih kapaciteta.

Federalna uprava policije želi svim kadetima uspješno školovanje na Policijskoj akademiji, te puno sreće i uspjeha u budućem radu nakon stjecanja statusa policijskog službenika, kao i napretka u policijskoj karijeri.

''Kriminal ne poznaje granice i involviran je u mnoge društvene sfere i samo osnaživanjem kardova i adekvatnim korištenjem zakonskih mehanizama možemo odgovoriti svakoj sigurnosj prijetnji'' poruka je iz Federalne uprave policije.

Kopirati
Drag cursor here to close