Mreža IV

Akcija FUP-a: Uhićeno 16 osoba, za tri se još traga

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, a koja će biti predmet potrebnih vještačenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata,...
Vijesti / Flash | 19. 05. 2021. u 14:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru operativne akcije "Mreža IV", policijski timovi izvršili pretrese na 22 lokacije, kojom prilikom je 16 osoba uhićeno i stavljeno pod kontrolu, dok se za tri osobe intenzivno traga.

Policijski službenici Federalne uprave policije od ranih jutarnjih sati provode zajedničke koordinirane aktivnosti sa Upravom policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, a pod nadzorom Kantonalnog tužiteljstva Zeničko-dobojskog kantona, u cilju realizacije operativne akcije kodnog naziva ''MREŽA IV”, koja je usmjerene na procesuiranje osoba koja se sumnjiče za izvršenje krivičnih djela ''Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga'', ''Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija'', ''Trgovina ljudima''.

Značajna podrška i pomoć takođe je pružena od strane Obavještajno-sigurnosne agencije Bosne i Hercegovine, Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Unsko-sanskog kantona. Također je tijrkom akcije pružena pomoć i podrška od strane Kazneno-popravnog zavoda zatvorenog tipa Zenica.

U sklopu današnjih aktivnosti, a na osnovu naredbi Kantonalnog suda u Zenici, Općinskog suda u Zenici i Općinskog suda u Bihaću, započeti su pretresi na devetnaest lokacija u Kaknju i dvije lokacije na području Ilijaša i Bihaća, priopćio je FUP.

Pretresi objekata i osoba na navedenim lokacijama vršeni su s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljnjem postupku, kao i lociranja i lišenja slobode lica koja se sumnjiče za izvršenje navedenih krivičnih djela. Nadalje, tokom provođenja operativne akcije ''MREŽA IV'', u prethodnom periodu dostavljeni su nadležnom tužiteljstvu izvještaji o počinjenom krivičnom djelu protiv trideset devet osoba zbog počinjenih krivičnih djela u vezi sa zloupotrebom opojnih droga.

Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tijekom zavedene akcije, osobe koje su osumnjičene su u u periodu od lipnja 2020. godine do svibnja 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi nabavljala, prometovala i vršila prodaju opojnih droga krajnjim konzumentima.

Također, u okviru ove akcije, Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona je dostavljen i izvještaj protiv osoba, koje su također meta ove akcije, a koja se sumnjiče za izvršenje krivičnog djela ''Trgovina ljudima'' iz člana 210a. Krivičnog zakona Federacije BiH. Radi se o licima inicijala C.M. (1995.), Š.H. (1989.) iz Kaknja i D.R. (1975.) iz Ilijaša.

Tijekom jutrošnjih aktivnosti, dvije osobe koje se sumnjiče za navedeno krivično djelo su lišena na području Kaknja, točnije osobe C.M. i Š.H., dok se za trećim osumnjičenim, osobom D.R., intenzivno traga. Prema operativnim saznanjima, prikupljenim tijekom navedene akcije, navedene osobe su u razdoblju od kolovoza 2020. godine do travnja 2021. godine, na području Zeničko-dobojskog kantona i drugim područjima, u namjeri pribavljanja protupravne imovinske koristi, organizirala grupu za prosjačenje, uglavnom djecu, te ih korištenjem metoda psihičkog i fizičkog zlostavljanja svakodnevno prisiljavala na prosjačenje.

Na lokacijama na kojim su vršeni pretresi 16 osoba je stavljeno pod kontrolu i uhićeno, dok se za tri lica traga i radi se na njihovom lociranju a radi se o osobama S.S., (1980.) iz Bihaća, S.D. (1993.) iz Kaknja i C.E.(1983.) iz Zenice.

U današnjoj akciji lišeni je slobode 16 lica iz Kaknja inicijala K.M.(1982.), N.A. (1990.), F.D. (1972.), R.V. (1993.), P.S. (1977.), S.A. (1984.), K.E.(1982.). A.V.(1993.), G.N. (1993.), B.V. (1978.), A.J. (1970.), T.M. (1988.), K.A.(1982.), R.E. (1992.), C.M.(1995.) i Š.H. (1989.).

U tijeku je sprovođenje uhićenih osoba u službene prostorije Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, gdje će nad istim biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju, biti predata na nadležnost i daljnje postupanje Kantonalnom tužiteljstvu Zeničko-dobojskog kantona.

Izvršenim pretresima pronađena je i oduzeta određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu, upakovane i pripremljene za uličnu prodaju, a koja će biti predmet potrebnih vještačenja, veći broj mobilnih telefonskih aparata, digitalne vage za precizna mjerenja, oružje, municija, kao i drugi nedozvoljeni predmeti koji će biti korišteni kao dokazni materijal u daljnjem postupku.

Kopirati
Drag cursor here to close