Priopćenje

Francuska zabrinuta zbog Republike Srpske

Francuska će, kao svjedok Daytonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.
Vijesti / Flash | 22. 04. 2024. u 16:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Francuska je zabrinuta zbog zakonskih mjera koje je Narodna skupština Republike Srpske usvojila 19. travnja, a posebno nacrta izbornog zakona Republike Srpske, koji predstavljaju napad na ustavni poredak i jedinstvo Bosne i Hercegovine, funkcionalnost njenih centralnih institucija i u suprotnosti su s europskim putem zemlje, priopćeno je iz francuskog veleposlanstva u Bosni i Hercegovini.

Francuska će, kao svjedok Daytonsko-pariškog sporazuma, i dalje čvrsto podržavati jedinstvo i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Ona poziva vlasti Republike Srpske da okončaju ove inicijative. Francuska poziva entitet Republiku Srpsku da također povuče svoj nacrt zakona o stranim agentima, koji je u suprotnosti s očuvanjem okruženja povoljnog za civilno društvo, medije i slobodu izražavanja.

Francuska poziva sve bosanskohercegovačke političke snage da se ujedine i vrate na put reformi neophodnih za ostvarenje perspektive pristupanja Bosne i Hercegovine u cjelini. Otvaranje pristupnih pregovora o kojima je odlučilo Vijeće EU prošlog mjeseca predstavlja jasan signal u korist europske budućnosti zemlje, za dobrobit svih njenih građana.

Kopirati
Drag cursor here to close