Nakon osam godina

Federacija BiH bi uskoro mogla dobiti rukovodstvo

SIP je ovjerio kandidatske liste za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, te ih uputio Parlamentu Federacije, što u elektronskoj formi što pismenim putem, kažu u SIP-u.
Vijesti / Flash | 10. 02. 2023. u 07:01

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federacija Bosne i Hercegovine mogla bi naredne sedmice dobiti novo rukovodstvo nakon osam godina. Iako se očekivalo da sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije bude narednih dana, još uvijek nije jasno kada bi se to moglo dogoditi i hoće li žalba Zlatana Begića usporiti proces imenovanja rukovodstva Federacije. Središnje izborno povjerenstvo BiH ovjerilo je kandidaturu Refika Lende, Lidije Bradare i Igora Stojanovića. Čeka se sjednica na kojoj bi ovo rukovodstvo bilo potvrđeno.

SIP je ovjerio kandidatske liste za izbor predsjednika i dva potpredsjednika Federacije Bosne i Hercegovine, te ih uputio Parlamentu Federacije, što u elektronskoj formi što pismenim putem, kažu u SIP-u. Neslužbeno jedna žalba je otišla Sudu BiH i to ona Zlatana Begića. Razlog za Begićevu žalbu je to što je SIP ranije odbio njegovu kandidaturu za potpredsjednika Federacije iz reda Ostalih. Begić danas nije odgovarao na pozive, a rok za žalbe ističe večeras u ponoć. Iako su ovjerene liste upućene prije dva dana, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta Federacije za našu televiziju kaže, prenosi BHRT.

Mirjana Marinković – Lepić, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH objašnjava kazal je kako SIP nije dostavio konačnu listu kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH. Sjednica Zastupničkog doma će biti zakazana u rokovima i u skladu s procedurama utvrđenim važećim propisima.

Na mail šefova Klubova stigao je poziv za kolegij u ponedjeljak, te shodno tome kažu očekuju vanrednu sjednicu tijekom narednog tjedna kako bi se imenovalo novo rukovodstvo Federacije.

Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu FBiH kazao je kako misli da će na ovoj sjednici biti na dnevnom redu potvrđivanje predsjednika i dopredsjednika Federacije kao kandidata i smatra da će se, vjerojatno, ''prikupiti neki potpisi u svrhu dodatnog pritiska, da se formira vlast međutim jasno je kakve su procedure."

U međuvremenu SDP sakupljanjem potpisa provjerava ima li većinu za formiranje Vlade Federacije i imenovanje Nermia Nikšića na poziciju premijera Federacije, kako bi te potpise predočio Visokom predstavniku. Dok se broje potpisi u osmorci optimistični.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a kazao je kako imaju većinu.

"Imamo većinu, naravno u Zastupničkom domu i federalna Vlada završavamo program on se brisu on je ozbiljan dokument. Ostale su još ove programske stvari. Ostale su još ove projektne stvari sutra ili do ponedjeljka će biti i one završene potpisi skupljeni Nermin Nikšić mandatar za sastav nove vlade."

Admir Čavalić, Stranka za BiH smatra da je danas većina u Parlamentu Federacije već potvrđena kroz izbor rukovodstva i izbor tijela i usvajanje onih 50 amandmana.

Iz SDA poručuju da bez ove stranke nema ni Vlade Federacije. I dok se SDP oslanja na Visokog predstavnika da iznađe rješenje, za SDA je upravo odluka iz izborne noći presudna da budu dio vlasti.

Eldar Čomor, zastupnik SDA u ZD Parlamenta Federacije BiH kazao je kako bez SDA nema Vlade Federacije.

"Bez SDA nema Vlade Federacije, kao što je nema ni bez HDZ BiH zbog odluke Visokog predstavnika. Da su neke druge okolnosti bile možda bi bilo moguće formiranje vlasti, da nije bilo oduke Šmita, zato nema vlasti bez HDZ sigurno on nije računao da će neka druga stranka u nekom drugom klubu moći predložiti predsjednika u ovom slučaju to je SDA koja ima 13 ruku."

Još je nekoliko dana ostalo da se prebroje ruke podrške za novi sastav Vlade Federacije, kao i one koje će podržati predsjednika i dva potpredsjednika. Pohvalno je to što će se rukovodstvo Federacije promijeniti nakon osam godina, ali nedostatak je to što bi upravo to novo rukovodstvo moglo deblokadom napraviti novu blokadu, pa bismo imali novo rukovodstvo Federacije koji bi moglo blokirati izbor nove federalne vlade. Za sada su svi scenariji mogući.

Kopirati
Drag cursor here to close